• Informacje na temat:

    ryż do gulaszu

Przepisy na temat: ryż do gulaszu
  • Gulasz drobiowy

    Do uduszonej z warzywami i pieczarkami piersi kurczaka najlepiej pasuje ryż...

  • Kluski która idealnie pasują do gulaszu lub innych sosów mięsnych.

  • Orientalny gulasz z dyni i cieciorki

    ...cieciorkę (lub konserwową z puszki po odsączeniu). Dopraw do smaku cynamonem, curry, chili, solą i pieprzem. Zagotuj i odstaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.  3. Do takiego gulaszu pasuje ryż...

  • szybka alternatywa dla ziemniaków

  • Gulasz rybny

    ...ml bulionu Suszony koperek 1 łyżka masła 100 g śmietany Koperek do dekoracji Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryby pokroić w dużą kostkę(...), zagotować, dodać ryby. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Pomidory przesmażyć na maśle. I dodać do ryb. Wmieszać śmietanę. Podawać z ryżem.

  • Smaczny pomysł na "Kurki w gulaszu"

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...przykryciem. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Włóż kalafior i fasolkę. Duś przez 10 minut. Dodaj orzeszki, podgrzej kolejne 2-3 minuty.  4. Kalafior podawaj np. z ryżem jaśminowym z kolendrą: z umytych i osuszonych gałązek świeżej kolendry obetnij listki, odłóż je. Do gotowania ryżu wrzuć same gałązki. Wyjmij je przed podaniem a ryż posyp listkami kolendry. Warzywny kuskus z ziołami...

  • Polecamy tylko wtedy, gdy pieczecie do obiadu mięso. Wtedy robicie dwie pieczenie na jednym ogniu ;) Dzięki temu zaoszczędzicie czas i energię na robienie osobnego dodatku do dania głównego. W tym czasie możecie przygotować np. surówkę.

  • Faszerowane warzywa

    ...i ryż. Chwilę podsmaż. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki. Gotuj ok. 10 minut. Potem dodaj pokrojone pomidory. Przykryj i duś 15 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i chili do...

  • Bardzo smaczny zestaw, połączenia gotującego się gulaszu warzywno - mięsnego z makaronem penne.

Artykuły na temat: ryż do gulaszu
  • Tajemnica dobrego gulaszu

    ...z papryką (pokrojoną w paski lub sypką), marchewką, a nawet z wieprzowiną. Dziś już nie podaje się do niego tylko pieczywo, ale też ziemniaki, kluski, makaron, ryż, a także kaszę gryczaną. Chudą wołowinę(...)). Pokrojone i doprawione smaż przez minutę, a potem duś z cebulą. Do gulaszu pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, grzyby i odrobina czerwonego wina. Także ziele...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Po niemiecku nazywa się to "eintopf" , czyli potrawa jednogarnkowa. Takie potrawy są w każdej kuchni, składając się z elementów charakterystycznych dla danego obszaru. Mogą to być gęsty, kolorowy misz-masz w rodzaju gulaszu lub bigosu, może to być zupa. Przepisów na takie potrawy jest tyle, ile kucharzy lubiących je przyrządzać.

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Niezwykłe zastosowanie kostek lodu

    Nawilżą odgrzewany w mikrofali ryż  Ryż podgrzewany w kuchence mikrofalowej bardzo się wysusza. Dlatego połóż na ryżu kostkę lodu i dopiero włącz kuchenkę. Podczas podgrzewania lód się rozpuści i nawilży ryż.  Usuną nadmiar tłuszczu z zupy  Zupa lub gulasz wydają się zbyt tłuste? Włóż do chochli kilka kostek lodu i poruszaj jej spodem po powierzchni potrawy w garnku. Tłuszcz zbierze się na...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Szarym dniom na przekór

    .... Zapiekana papryka z sałatką 1. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kukurydzę i ananasa odcedzić, owoc pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać, posiekać (1 gałązkę zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki lekko wymieszać, dodać ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę mozzarellę, posolić do smaku. 3. Papryki umyć, przekroić  na pół, usunąć gniazda...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Jesteś zdrowa, więc jedz jak wszyscy

    ...? Zupełnie zwariowałaś! - To będę jadła tylko marchewki z grządki - wzruszyła ramionami. - Co dziś na obiad? - Ryż z potrawką z kurczaka. - Takiego ze wsi? - Nie, ze sklepu. Skrzywiła się(...). Męczy mnie już to wszystko, ale boję się, że naprawdę wpędzi się w jakąś chorobę. Mój mąż i syn dla odmiany nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta albo gulaszu. I w rezultacie mam w kuchni dwa razy...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...