• Informacje na temat:

    ryby zapiekana z porą

Przepisy na temat: ryby zapiekana z porą
  • Karmelowa ryba zapiekana z brokułami

    Składniki: 0,7 kg białej ryby morskiej 1 brokuł 1 średni por 1 pęczek koperku sos koperkowy np. Tarsmak 0,5 szklanki cukru  2 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem. Z cukru zrobić na patelni  karmel i wylać na rybę. Różyczki...

  • Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.

  • Zapiekany mintaj

    ..., 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, po szklance bulionu warzywnego i mleka, sól, pieprz, koperek Przygotowanie: Ryby umyj, osusz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą(...), smaż na złoto, mieszając. Cienkim strumieniem wlej bulion i mleko, gotuj ok. 5 min. Dodaj musztardę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Formę natłuść. Ułóż kawałki ryby...

  • Smaczny pomysł na "Zapiekanka z porów i ryby"

  • Zdrowe i bardzo szybkie w wykonaniu.

  • Ryba po toskańsku– w pomidorach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta) łyżka oliwy por, oczyszczony i pokrojony w krążki 1 i 1/2 łyżki kaparów 1/2 szklanki(...)) i zagotuj. 3. Przełóż do rondla kawałki ryby i pokryj je sosem. Wstaw danie do piekarnika, zapiekaj 10-15 minut.

  • zdrowe i proste

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce. Zawsze używaj tacek: Jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się...

  • Smaczne i proste w wykonaniu.

Artykuły na temat: ryby zapiekana z porą
  • ​ Naleśniki z labraksem i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowym

    Składniki: 8 naleśników 4 filety z okonia morskiego (labraksa) 700 g szpinaku 1 por (biała część) 7 ząbków czosnku Sól i pieprz 50 ml oliwy z oliwek Sos beszamelowy Pora i czosnek smaż na oliwie. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem, duś aż zmięknie. Podziel filety na połowy i układaj kawałki ryby na naleśnikach. Dodaj szpinak, zawiń. Umieść w naczyniu do...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Roladki rybne z szalwia, raz jeszcze!

    ...francusku "morze ziemia" czyli "mer terre badz terre mer". Uwielbiam je tez za znakomite polaczenie swiezej szalwi z bialym winem i wywarem oraz za doskonaly stopien pieczenia ryby, ktory pozostaje(...) - smazymy od strony ryby. Nastepnie ulozylam je w naczyniu do zapiekania i wstawilam na 5 minut do ngarzanego do 200°C piekarnika. W tym czasie na goraca patelnie po smazeniu ryb wlalam 100 ml wytrawnego...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Co jeść, by wspomóc pracę chorej wątroby

    ...wszystko gotowane (i nie podgrzewane).  Możesz też  np. warzywa, owoce  czy ryby zapiekać w folii lub dusić.   Usuń z jadłospisu produkty wzdymające (fasola, groch, soczewica) oraz ostre przyprawy...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...tłuste ryby morskie: Masz osłabioną odporność, bo Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Dlatego ważne są w twojej diecie ryby morskie, które dostarczą ci kwasów omega-3. Jedz je minimum trzy razy(...) z rozmaitych produktów, bo łatwo się utleniają i szybko tracą wartość. Bogate w nie są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), orzechy włoskie i pestki dyni (lepiej używać świeżo łuskanych) oraz...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ...to możliwe. Aby posiłek był jeszcze bardziej pełnowartościowy, warto podać zupę z pieczywem pełnoziarnistym i dodatkiem ugotowanego mięsa drobiowego, ryby, serkiem tofu lub jajkiem.\ Cukinia nadziewana...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Fot. 123RF/Picsel ''Świeża ryba", ''dorsz prosto z kutra", ''najlepsza flądra na wybrzeżu" - nadmorskie restauracje prześcigają się w wymyślaniu chwytliwych haseł, wabiących wczasowiczów. Właściciele knajp żonglują słowami na potęgę, a podobnych reklam jest mnóstwo. Niestety, zdarza się, że prawda wygląda nieco inaczej. Chociaż może to dziwić, nad polskim...