• Informacje na temat:

    rybny budyń

Przepisy na temat: rybny budyń
  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...prawosławnego podaje się sarmale de post - faszerowane ryżem z przyprawami. W delcie Dunaju można zakosztować sarmali cu peşte - gołąbków rybnych (!). Z kolei w Marameuszu, zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia(...), naleśniki z serem oraz budyń z rodzynkami i serem. Najlepsze na koniec Najlepsze zostawiliśmy sobie na koniec. Mowa tu oczywiście o mici - małych kiełbaskach z mielonej baraniny i wołowiny...

  • Doskonaly i bardzo prosty paszetet rybny, nie tylko na wigilijny stól. Smakuje zawsze, natomiast optycznie prezentuje sie lepiej, jesli zastosujemy dwie ryby o róznych kolorach. U mnie raki rzeczne sa bardzo popularne i dostepne w kazdym sklepie rybnym, ale mozna równiez zastosowac krewetki, albo nawet z nich zrezygnowac. Mozna równiez zastosowac inne foremki i ukladac warstwy wedlug uznania - w tym wypadku fantazja nie zna granic.

  • Walentynkowe menu

    ..., - 6 jajek, - 500 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 4 łyżki likieru morelowego, - cukrowe serduszka do dekoracji, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Na krem: budyń, 125 g cukru i 100 ml mleka dobrze rozmieszać. 650 ml mleka zagotować, zdjąć z ognia, wmieszać rozrobiony budyń, a następnie, ciągle mieszając, ponownie gotować przez minutę. Budyń przełożyć do miski, dokładnie przykryć...

  • Propozycja na inny sposób przyrządzenia ryby.

  • W związku z nadchodzącymi Andrzejkami układam menu na prywatkowy wieczór. Na pewno ta właśnie przekąska znajdzie się na stole. Wyrazista w smaku i lekko pikantna. Przy tym lekkostrawna :)

  • Smaczny pasztet do chleba.

  • Obiad w sam raz na piątek. Nawet dla dzieci. Alkohol raz, dwa wyparuje, a zniknie charakterystyczny zapach ryby, który nie każdy lubi.

  • Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Bardzo polecam :)

  • Sprawdzony przepis na "Pasztet rybny"

Artykuły na temat: rybny budyń
  • Pomysły na łososia

    ...łososia rozłożyć na talerze, udekorować ziołami, obłożyć liśćmi sałaty, ósemkami lub ćwiartkami cytryny oraz połówkami pomidorków. Budyń łososiowy z koperkiem Składniki na 4 porcje: 250 g fileta(...) w lodówce. Gdy zapieczony budyń wystygnie, wyjąć go z foremek, udekorować koprem i kawiorem. Serwować z dipem. Placuszki łososiowe Składniki na 4 porcje: 3 łyżki sosu rybnego, sól, po 1 łyżce...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...sparz, obierz, pokrój. Dodaj do wywaru po pieczeniu gołąbków. Gotuj 5-6 min. Dopraw, zmiksuj. Podawaj gołąbki z ryżem, polane sosem. Budyń kapuściany Kapustę podziel na ćwiartki, ugotuj (zachowaj(...). Białka ubij na pianę. Wymieszaj z kapustą. Przełóż do nasmarowanej i wysypanej bułką formy budyniowej. Zamknij, gotuj 1/2 godz. w garnku z wrzątkiem. Nasza rada Możesz upiec budyń w piekarniku (20 min...

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    ...! 9. Do sernika użyj sera o zawartości tłuszczu do 6%. Do masy twarogowej nie dodawaj masła i dużych ilości jajek. W uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wypieku pomoże Ci budyń. 10. Pamiętaj, że...

  • Efektowna dekoracja oraz piękna kolorystyka. Oto słodka pizza według Jakuba Jakubowskiego. 5 jabłek płatki migdałów do smaku cynamon mielony do smaku goździki mielone do smaku sok z jednej cytryny Budyń 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 3 łyżki cukru waniliowego odrobina wanilii 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 żółtka barwnik niebieski Dekoracja kwiatki dekoracyjne z opłatka biała czekolada Ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy. Dwa jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i położyć na...

  • Alergia na jedzenie

    ...). Uczulać mogą nawet śladowe ich ilości. Nabiał: Alergenem jest zwykle cukier mlekowy - laktoza. Uczula nie tylko mleko krowie, ale też jajka. Uważaj więc na budyń, lody, gofry, pączki, bułeczki i rogale(...) mięsnych i rybnych, cukierkach, sosach w proszku, koncentratach spożywczych. Idź do lekarza, gdy: - bóle brzucha są wyjątkowo silne, masz wyniszczającą biegunkę, wzdęcia lub wymiotujesz...

  • Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki. Ciasto parzone90 g masła 180 ml wody100 g mąki pszennej3 jajka Budyń (crem patissiere)6 żółtek150 g cukru700 ml mleka100 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Domowy krem orzechowo-czekoladowy130 g orzechów laskowych90 g cukru pudru100 g gorzkiej czekolady70 g miękkiego masła90 g mleka Krem maślano-pralinowy300 g masła w temperaturze pokojowej300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego500 g wcześniej przygotowanego budyniu Domowa...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn. Ciasto400 ml wody250 g masła300 g mąki pszennejszczypta soli9-10 jaj Krem1 l mleka 3,2%3 jaja4 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru1 laska wanilii250 g masła2-3 łyżki kakao Złożenie1 słoik frużeliny jeżynowej1 tabliczka gorzkiej czekolady2 garście prażonych orzechów włoskich CiastoZagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić....