• Informacje na temat:

    ryba z pawim okiem na ogonie

Przepisy na temat: ryba z pawim okiem na ogonie
  • Coś lekkiego i smacznego a do tego pięknie prezentuje się na stole :-) Taka szybka letnia przekąska.

  • oryginalny bezalkoholowy poncz

  • super ciasto, ktore po dobowym lezakowaniu rozplywa sie w ustach

  • To ciasto miałam na oku już od dłuższego czasu. Trochę pozmieniałam – w internecie krążą wersje biszkoptowe albo takie z ciastem miodowym. Ja gdzieś tam sięgając do Makowych Wydam sprzed tygodnia wykorzystałam tu ciasto a’la babkowe (bez jajek). Jest trochę cięższe od tradycyjnego biszkoptu, ale zbliżone do babki na oleju a nie ciasta kruchego. Dopiero gdy ciasto kroiłam, przy zdejmowaniu obręczy skojarzyło mi się ono z innym moim wypiekiem, a dokładniej z Oczami Carycy. Czy tylko ja czuję tu...

  • Bardzo smaczna, sycąca zupa ugotowana na wieprzowym ogonie, taki krupnik lub zupa ogonowa, jak komu pasuje :)

  • Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.

  • ryba na poduszce z ciasta francuskiego ze szpinakiem i sosem krewetkowym

  • Dorsz przyrządzony w parowarze w towarzystwie ziemniaków i cukinii :)

  • Bawole oko to przepis stary jak świat ;) Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto ;)

Artykuły na temat: ryba z pawim okiem na ogonie
  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Kochasz gotować i jesteś amatorem włoskiej kuchni? Zapraszamy do udziału w konkursie, gdzie jedną z nagród jest zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie! Marco Ghia to znakomity kucharz, specjalizujący się we włoskiej kuchni. Już od małego interesował się gotowaniem. Wszystko za sprawą wujka, który prowadził własną restaurację. To od niego Marco nauczył się, jak rozpoznać produkty najwyższej jakości, dzięki którym przygotowywane dania smakują wyśmienicie....

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Jak oszukać swój mózg, by jeść mniej? Jak otyłość naprawdę wpływa na zdrowie? Czy przez objadanie się żyjemy krócej? Książka "Diety oczami naukowców" Krystyny Monk to ciekawa lektura nie tylko dla osób będących na diecie. Autorka, od lat zajmująca się jako dziennikarka tematyką medyczną, wybiera informacje i ciekawostki interesujące dla wielu z nas, dotyczące odżywiania w ogóle, często zaskakujące, zabawne, a czasem całkowicie sprzeczne z naszymi codziennymi przekonaniami. Pokazuje nam...

  • Nie od dziś wiadomo, że to, co widzimy ma bardzo duży wpływ na to, jak dużo jemy. Istnieją jednak pewne techniki, by oszukać wzrok i zacząć kontrolować zachowania żywieniowe. Zmiany warto zacząć już na półce z naczyniami! Fot. 123RF/Picsel Joseph Delboeuf, belgijski psycholog i psychoterapeuta, odkrył pewną zależność, która znalazła zastosowanie między innymi w dietetyce oraz marketingu jedzeniowym. Zgodnie z założeniami tzw. Iluzji Delboeuf'a, koło wpisane w mniejszy okrąg wydaje się...

  • Marzyłeś kiedyś o innym kolorze oczu? Okazuje się, że w swojej kuchni znajdziesz produkty, które umożliwią ci taką zmianę. Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o innym kolorze oczu, powinieneś wiedzieć, że jego zmiana jest możliwa. Nie mówimy w tym wypadku o barwionych soczewkach, operacjach ani aptecznych lekach. Okazuje się bowiem, iż istnieją naturalne produkty, pozwalające zmienić kolor tęczówek. Warto jednak pamiętać, iż proces ten wymaga czasu, a efekty nie pojawią się z dnia na dzień. Mimo...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...