• Informacje na temat:

    ryba z ogniska

Przepisy na temat: ryba z ogniska
  • Ryba pieczona w folii - Maciej Kuroń

    ...1 sprawiona ryba lub dzwonko na osobę (łosoś, pstrąg); pęczek koperku; 1 łyżka świeżej szałwii, macierzanki, szczypta bazylii; 1 łyżka soku z cytryny; biały lub kolorowy pieprz; sól.

  • Super danie na większą ilość osób. Żadnego gotowania.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...potłuczeniu wystarczy dodać odrobinę masła oraz koperku i już smakują rewelacyjnie. Jeśli przyrządzamy ziemniaki z ogniska, po przekrojeniu polewamy je oliwą z dodatkiem czosnku. Z kolei zapiekane...

  • Sposób na błyskawiczne ziemniaki..!

  • Czas na wielkie grillowanie!

    ...zimno. Ryba pieczona w folii 1 sprawiona ryba lub dzwonko na osobę (łosoś, pstrąg); pęczek koperku; 1 łyżka świeżej szałwii, macierzanki, szczypta bazylii; 1 łyżka soku z cytryny; biały lub(...) z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Więcej przepisów znajdziesz tutaj . Smacznego!

  • Uwielbiam ziemniaczki pieczone w ognisku. Niestety nie zawsze jest czas i miejsce, żeby je przygotować. Znalazłam przepis, dzięki któremu Wasze ziemniaki będą bardzo podobne do tych przygotowywanych w ognisku. Kluczem do ich smaku jest papryka wędzona. To właśnie ona nadaje im charakterystyczny dymny smak. ;)

  • Pstrąg lub szczupak - Maciej Kuroń

    ...15 minut. Szczupaka pieczemy około 5 minut dłużej niż pstrąga. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska" Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim...

  • Polecam, bo są wspaniałe :)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..." (rozbójnicy). Kiedy udało im się zdobyć jagnię lub cielaka, nie mogli upiec go normalnie nad ogniskiem. Dym i ogień wskazałyby wrogom ich kryjówkę. Rozpalali więc maleńkie ogniska w wykopanych w ziemi...

  • Delikatna, w chrupiącej panierce.

Artykuły na temat: ryba z ogniska
  • Pokochaj jesień i nie daj się grypie!

    Aktywne spędzanie czasu jesienią może się niektórym wydawać niemożliwe, ale zapewniamy, że istnieją inne sposoby wykorzystania długich wieczorów, niż tylko wygrzewanie się w samotności pod kocem. Należą do nich między innymi spacery, ogniska czy organizowanie spotkań w gronie przyjaciół. Jedyne co może nam pokrzyżować plany to niespodziewana choroba, która często nas dopada jesienią. Na szczęście...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Tym się damy nie parały

    Zamierzchłą przeszłość wyobrażamy sobie niejednokrotnie jako czasy, kiedy kobiety zajmowały się przede wszystkim domowym ogniskiem i były prawdziwymi mistrzyniami we wszelkich domowych pracach. Ale czy nasze prababki w ogóle umiały gotować? Z pewnością nie wszystkie. Szlachetnie urodzone panie, często nie potrafiły nawet ugotować herbaty. Sekrety życia w dawnych dworach i pałacach zdradza Elżbieta Kowecka w książce "W kuchni i w salonie".

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Bezsenna kraina

    ...i własnoręcznie złowiona ryba upieczona nad ogniskiem. Oto archipelag Lofotów. Raj za kołem polarnym.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    Co musisz wiedzieć? Kupując w markecie pstrąga w całości zwróć uwagę na jego kolor i zapach (ma być neutralny). Oczy powinny być szkliste i jasne a skrzela różowe - wówczas nasz pewność, że ryba jest świeża. Przed pieczeniem, przyjrzyj się, czy na skórze nie pozostało zbyt wiele łusek - możesz je usunąć przesuwając po skórze tępą stroną noża w kierunku od ogona do głowy.  Najlepszymi...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Wierność? Trudna sprawa

    .... Najlepszy afrodyzjak... - Egzotyczna, bezludna wyspa, na kolację upieczona na ognisku ryba, noc w zbudowanym przez niego szałasie. Lubię mężczyzn, w których zachował się atawistyczny instynkt samca, by...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...