• Informacje na temat:

    ryba wędzona

Przepisy na temat: ryba wędzona
  • Kiełbasa z... ryb?

    ...warto jeść, ale nie częściej niż raz w tygodniu - zaznacza. Barowicz przed wędzonymi rybami przestrzega jedynie osoby z nadciśnieniem tętniczym, które mają problemy z nadmiarem soli w diecie. - Powinny...

  • Smaczny pomysł na "Wędzona ryba na sałacie"

  • Łosoś wędzony aromatem herbacianym

    Łosoś to jedna z najtłustszych, ale też najzdrowszych ryb. Zawiera rzadko spotykany zestaw unikalnych wartości odżywczych. Ryba ta bogata jest w cynk i selen, potas, jod, a także witaminy takie jak: A, D E i B, które są szczególnie ważne dla naszego organizmu w chłodne i deszczowe dni, kiedy łatwo nabawić się infekcji. Przyrządzenie pysznego, wędzonego aromatem herbacianym łososia według...

  • Sprawdzony przepis na "Wędzona ryba warmińska z kapustą"

  • Elegancka terrina z ryb wędzonych

    Idealna na wielkanocne śniadanie.

  • Wędzona makrela - dobra rzecz. Złociutka, tłuściutka... Ale makrela wędzona domowym sposobem... to jest to, co tygrysy lubią najbardziej. Ponieważ udało mi się kupić świeże makrele - to wędzimy.

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...- Pstrąg to smaczna i zdrowa ryba - zapewnia Anna Skowrońska, właścicielka Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. ten polski hodowca przez cały rok dostarcza świeże ryby, toteż konsumenci nie muszą(...) rybę, która jest dostępna przez cały rok. Świeża ryba z Polski dostępna cały rok - Jest smaczną i zdrową rybą. Można go upiec, przyrządzić na grillu lub sięgnąć po wędzonego pstrąga, który...

  • Zdrowe i smaczne jedzonko.

  • Wszystko o rybach

    ...ryba będzie bardziej soczysta. 3. Rybę świeżą lub wędzoną przechowuj w lodówce w zamykanym pojemniku. Ryba wydziela intensywny zapach, którym przesiąkają inne produkty spożywcze, szczególnie sery...

  • Przepis na to danie znalazłam w jakiejs ksiażce i musiałam sprawdzic jak to smakuje ,a smakuje wybornie.Mięso ryb jest doskonałym żródłem składników mineralnych,przede wszystkim żelaza,wapnia i fosforu.

Artykuły na temat: ryba wędzona
  • Zapiekanka z wędzoną rybą

    Do potrawy najlepiej wybierać ryby z małą ilością ości. Są to m.in. morszczuk, dorsz, łosoś, mintaj. Łatwo też wyjąć ości z pstrąga.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami

    Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Wędzone niezdrowe?

    Polska słynie z wędzonych tradycyjnymi metodami kiełbas, szynek, a także serów, ryb lub owoców (słynne wędzone śliwki węgierki). Okazuje się jednak, że bardzo długie wędzenie mięsa i wędlin może być niezdrowe.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    W rybie najcenniejsze są: białko, kwasy omega-3, sole mineralne oraz witaminy. Dzięki pieczeniu czy gotowaniu na parze mięso najmniej traci na wartości. "Wędzenie, jak każda obróbka termiczna, pociąga za sobą utratę od 40 do 60 proc. kwasów omega-3, witamin i składników mineralnych. I tak np. makrela po upieczeniu w 100 g mięsa zawiera ok. 0,25 g kwasów omega-3, wędzona natomiast już tylko 0,15

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    Ryby są cenne dla zdrowia, ale nie wszystkie. Cena o tym nie świadczy. Bezpiecznymi, polecanymi przez lekarzy rybami, i to tanimi, są śledzie. Nie da się ich hodować i karmić podejrzanymi paszami.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

Wideo na temat: ryba wędzona
  • Zapiekane ziemniaki z rybą - szybki przepis

    Zwykłe ziemniaczki nie muszą być nudne! Choć zwykle decydujemy się na gotowane, tłuczone ziemniaki jako obiadowy dodatek, to często rezygnujemy z nich ze względu na ich monotonnię! Nie trzeba jednak rezygnować z pysznych, zdrowych i tanich ziemniaków - wystarczy je przygotować w nieco inny niż zwykle sposób! Oto nasza propozycja, która zachwyci wszystkich: zapiekane ziemniaczki, które nadziano wyborną pastą z wędzonej ryby. Zdziwicie się, jak łatwo można je zrobić!

  • Ryby – które kupować i jak je wybierać?

    Ekspert organizacji MSC Anna Dębicka i blogerka kulinarna Daria Ładocha opowiedziały w kuchni "Dzień Dobry TVN" o dobrej jakości rybach. Gdzie je kupować i jak je wybierać? Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: sałatka z makrelą wędzoną, dorsz w sosie z pomidorów oraz zupa rybna.