• Informacje na temat:

    ryba w occie płotka

Przepisy na temat: ryba w occie płotka
  • Ryba w żółtym sosie

    Składniki: - 1 kg ryb - okoń, płotka, - mały seler, - 1 pietruszka, - 2 marchewki, - 120 ml octu winnego, - 2 cebule, - 5 ziaren pieprzu, - 3 ziarna ziela angielskiego, - 1 listek laurowy, - 2 cytryny, - 10 dag rodzynek, - 1 łyżka cukru, - 2 łyżki masła, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, - kilka listków natki Przygotowanie: Ryby sprawić, podzielić na porcje, jeśli są małe to...

  • danie smaczne i zdrowe

  • Wielu zna i robi. Obiecałam i pisze przepis.

  • Czas na rybke :) im dluzej stoi tym smaczniejsza:)

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

  • Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

  • Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

  • Zaletą dania jest po prostu sama kurka:)

  • Robiłam kurki w occie i od razu z biegu zrobiłam cukinię:) Lubię ją potem zimą do obiadku:)

Artykuły na temat: ryba w occie płotka
  • Cztery powody, dla których warto jeść płotki

    ...w dwóch rzędach. Drobne ości same się wtedy "wypieką" lub staną się chrupiące i łatwe do zjedzenia. Sposób 2: Marynuj smażone płotki w occie, który po ok. 1 tygodniu rozpuści drobne ości. Sposób...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Ryby mają głos

    .... Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 250 kilokalori Ryba w żółtym sosie Składniki na 4 porcje: 1 kg ryb słodkowodnych (okoń lub płotka), mały seler, średnia pietruszka(...) koniec jeszcze starannie osusz. Jeśli ryba jest duża, podziel ją na porcje, mniejsze ryby pozostaw w całości. Warzywa obierz i umyj. Cebule pokrój w plastry. Do garnka wlej 2-3 szklanki wody...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi...

  • Jak działa na organizm ocet jabłkowy i jak go stosować, aby rzeczywiście odchudzał, nie wywołując efektów ubocznych? Zobaczcie film! Prowadzący program "Pytanie na śniadanie" wraz z zaproszonym gościem rozmawiali o occie jabłkowym - najnowszym hicie wśród amatorek diet. Aneta Łańcuchowska opowiedziała o tym, jak działa ten środek oraz jaką rolę pełni w diecie odchudzającej. Specjalistka ds. żywienia poradziła także jak spożywać ocet jabłkowy, by nasza dieta była zdrowa i zbilansowana....