• Informacje na temat:

    ryba w beszamelu

Przepisy na temat: ryba w beszamelu
  • Lazania z łososiem

    Sposób przygotowania 1. Masło stop. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej bulion, mleko i wino. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Rybę opłucz, osusz. Posyp solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.  2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż umyty szpinak. Duś 5 minut. Dopraw solą, pieprzem  i muszkatem. Obydwa sery zetrzyj. Formę natłuść. Na spód wylej trochę beszamelu...

  • Można wykorzystać jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka i podać z chrupkim pieczywem.

  • Danie smakowite nawet dla tych, którzy zwykli wręcz nie cierpieć szpinaku - czyli np. dla mnie;)

  • Przepis na zapiekankę w beszamelu

  • Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki w beszamelu"

  • Przepis na pyszną lazanie bez sosu beszamelowego. Jest to wersja dania, którą lubię najbardziej. Lazania jest smaczna i sycąca.

  • Szpinak zawsze kojarzył mi się z koszmarem szkolnych stołówek. Mimo tego, że już od jakiegoś czasu nie chodzę do szkoły - przekonałam się do niego całkiem niedawno. Nie żałuję :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Kalafior z ryżem w beszamelu"

  • Naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym.

Artykuły na temat: ryba w beszamelu
  • Ryba po florencku - fotoreportaż i o tym, ze jest dużo lepiej !

    Dzisiaj danie z włoskiej kuchni, przepyszne, znane, ale jeszcze na moim blogu nie gosciło więc zagości dzisiaj z przepisem, krok po kroku i ze zdjęciami. To tradycyjna receptura białej ryby, u mnie morszczuka, pieczonej pod kołderką ze szpinaku i z beszamelu a wszystko to jest posypane świeżo startym parmezanem. Prościutkie, szybkie bo gotowe w 35 minut i przepyszne.   A tak poza tym czuję...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • Planując urządzenie kuchni, nie można zapomnieć o kuchence mikrofalowej, która staje się nieodłącznym elementem wyposażenia. Sprzyja temu fakt, że nowoczesne mikrofalówki, które oferuje firma Samsung, umożliwiają błyskawiczne przygotowanie zdrowego jedzenia. Wśród propozycji Samsunga znaleźć można m.in. dwie kuchenki z grillem: MUSE MIRROR GW76NMT-X i OGUN GE89M. Modele te mają taką samą cenę, ale różnią się stylem, rozmiarem, rodzajem wykończenia i funkcjami - tak, aby każdy mógł wybrać...

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...