• Informacje na temat:

    ryba po tunezyjski

Przepisy na temat: ryba po tunezyjski
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...turysty z Europy jest natomiast harissa, którą znajdziemy w każdym tunezyjskim domu (i w każdej restauracji - także tej hotelowej). To pikantna pasta, której podstawowym składnikiem jest papryczka(...). Punktem kulminacyjnym tunezyjskiej uczty jest oczywiście danie mięsne. Najczęściej to, tradycyjnie duszony w glinianym naczyniu, kuskus z dodatkami i pomidorowym sosem. Znajdziemy w nim jagnięcinę, baraninę...

  • Idealne połączenie smaku tuńczyka, jaj i papryczki chili!

  • Doskonała ryba doprawiana pikantnym sosem kebab gyros

  • Przepyszna ryba na wigilijny stół:)

  • Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona...

  • przepyszna ryba według przepisu mojej mamy

  • Ryba po grecku

  • Wigilijna potrawa wielu polskich stołów - ryba po grecku ;)

  • Robię co roku na wigilię i zawsze szybko znika do ostatniego kawałka. Świetnie nadaje się też na większe imprezy. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

  • pyszna ryba

Artykuły na temat: ryba po tunezyjski
  • Tunezja: To musisz zobaczyć!

    Urlop w Tunezji to spełnienie marzeń o egzotycznych wakacjach na skąpanych w słońcu plażach i kąpielach w lazurowych wodach Morza Śródziemnego. Miłośników upalnej pogody rozpieszcza również tunezyjski klimat – w ciągu całego roku temperatura rzadko spada poniżej 20 stopni Celsjusza dlatego Tunezja jest doskonałym miejscem na wypoczynek nawet po szczycie sezonu. Zanim zaplanujesz wyjazd, sprawdź...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Niezadeptany raj Tunezji

    ...-kilometrowego wybrzeża północnej i wschodniej części wyspy znajdują się hotele o różnej klasie i standardzie. Znajdziemy tu niezwykle ekskluzywne miejsca, takie jak urządzony w tunezyjskim stylu...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

  • ...zdecydujesz się na rewelacyjne centrum talassoterapii? Thalassoterapia prosto z morza Turyści chętnie korzystają z tunezyjskich centrów talassoterapii. Nazwa talassoterapia pochodzi od greckiego(...) z serią indywidualnie dobieranych zabiegów. Centra działają głownie przy hotelach zgodnie z obowiązującymi normami międzynarodowymi. Wszystkie tunezyjskie ośrodki tego typu pozostają pod podwójną...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Żyłam jak kolorowy ptak

    ..., to jej się wydawało, że zadaje szyku"). Jest wino tunezyjskie o nazwie Gelala ("tanie i pyszne, tego smaku po latach nie jestem w stanie odnaleźć"). I oczywiście są Hybrydy. "Pamiętam, że jednym...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...