• Informacje na temat:

    ryba po grecku pomidory

Przepisy na temat: ryba po grecku pomidory
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Robię co roku na wigilię i zawsze szybko znika do ostatniego kawałka. Świetnie nadaje się też na większe imprezy. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...mariażu mięsa i warzyw są souvlaki czyli maleńkie szaszłyczki mięsno-warzywne pieczone na ruszcie nad ogniskiem (słowo "souvlaki" po grecku znaczy "ruszt"), pachnące lekkim aromatem dymu i przyprawami...

  • Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego . Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona...

  • Placuszki z płatków żytnich

    Sposób przygotowania 1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj. 2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem. 3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki. 4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj. 5. Na...

  • Dziś na obiad Miruna :-) chuda ryba o zdecydowanym smaku...w towarzystwie warzyw. Świetna również na zimno jako lekka zakąska. POLECAM

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...tradycja. Typowe warzywne przystawki to tabouleh - surowe posiekane pomidory, czerwona papryka, ogórek z oliwą, czosnkiem i kuskusem oraz madbukha - bakłażan gotowany w śmietanie i oliwie. Bardzo...

  • Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw.

  • Przyjęcie bez kalorii

    ...wówczas najwspanialszy aromat i kolor łososia. Wątróbka na różowo Składniki: 0,5 kg wątróbki cielęcej, pęczek liści szałwii, 2 pomidory, 1 papryka, garść truskawek, 1 ząbek czosnku, 5 gałązek(...) minuty. Przełóż mięso na drugą stronę i zdejmij z ognia, aby "odpoczęło" i pozostało różowe w środku. Piecz pomidory i paprykę 30 minut w temperaturze 120°C. Pokrój je na kawałki, dodaj truskawki...

  • Ryba po grecku

Artykuły na temat: ryba po grecku pomidory
  • Niezastąpiona bazylia

    Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „basileus” oznaczającego „króla”.

  • Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    ...przypraw, jak na przykład oregano lub tymianek. Je się tu dużo warzyw - do najpopularniejszych należą pomidory, czosnek, szpinak, karczochy i koper włoski. Grecy przyrządzają warzywa na wiele sposobów(...) są jednym z głównych składników kuchni greckiej. Możemy raczyć się tutaj chociażby smażonymi kalmarami, marynowanymi ośmiorniczkami czy gotowanymi w winie rybami. Oprócz tego, popularne są oczywiście...

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • Zimowe sałatki

    ...pleśniowym i udekorowane gałązkami tymianku. Z fasolą i owocami Składniki na 4-6 porcji: 20 dag ryżu, po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy, 1 jabłko, 1 czerwona papryka, 2 średnie pomidory, 2 pomarańcze(...). Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Ananasa i brzoskwinie osączyć i też pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę opłukać z zalewy. Pomarańcze zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut. Obrać pomidory...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    .... Frutti di mare to bogate źródło witamin B12 i PP oraz jodu odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Pomidory i spółka Świeże warzywa to podstawowy składnik potraw kuchni śródziemnomorskiej. Pomidory stanowiące bazę dla niskokalorycznych sosów do past, pizzy i ryb i owoców morza używane są w kuchni śródziemnomorskiej pod różnymi postaciami: całe, jako przecier, sok, suszone...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    Co musisz wiedzieć? Kupując w markecie pstrąga w całości zwróć uwagę na jego kolor i zapach (ma być neutralny). Oczy powinny być szkliste i jasne a skrzela różowe - wówczas nasz pewność, że ryba jest świeża. Przed pieczeniem, przyjrzyj się, czy na skórze nie pozostało zbyt wiele łusek - możesz je usunąć przesuwając po skórze tępą stroną noża w kierunku od ogona do głowy.  Najlepszymi...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...