• Informacje na temat:

    ryba dorsz inaczej

Przepisy na temat: ryba dorsz inaczej
  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...majonez z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw. Połącz jabłka, orzechy i seler z sosem. Podaj. Restauracja River w hotelu Savoy, Londyn Ryba z burakami była niegdyś daniem londyńskiej... biedoty. Dziś to proste, ale bardzo smakowite danie gości na stołach wyśmienitej restauracji: Dorsz a'la river Składniki:  ●4 filety z dorsza ●2 średnie buraki ●5 łyżek oliwy ●łyżka octu kawowego ●sól, pieprz do...

  • Pyszna ryba w sosie mlecznym

  • Bardzo proste wykonanie sushi. Do tego przepisu polecam mięso z węgorza, ale oczywiście można użyć swojej ulubionej rybki.

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

  • Smaczne.

  • Smaczna i zdrowa ryba w sam raz na obiad.

  • Wypróbowany przepis na "Dorsz po meksykańsku"

  • Smaczny pomysł na "Dorsz na jarzynce"

  • ryba na poduszce z ciasta francuskiego ze szpinakiem i sosem krewetkowym

  • Dorsz z dodatkiem oliwek i pomidorków koktajlowych warty wypróbowania.

Artykuły na temat: ryba dorsz inaczej
  • Ryby inaczej niż zwykle

    Chrupiący dorsz 1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii(...) powtórzyć. Dorsza smażyć w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany), osączyć na ręczniku papierowym. 3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, cukrem, umytą i drobno posiekaną natką...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Dorsz wedlug Thierry Marx i odpowiedzi na wczorajsze komentarze

    ...dorsza 4 lyzki posiekanej szalotki 4 lyzeczki musztardy Puszka miazszu pomidorow pellati 4 lyzki tartej bulki 4 lyzki bialego wytrawnego wina 4 lyzki oliwy maslo sol(...)! Trudno by bylo inaczej jesli wszystkie skladni i ich proporcje sa dobre, smaczne... Nie dodalam do masy bialego maku gdyz nie doszedl. Trzeba zamawiac go przez internet, nie mozna go ot tak po prostu...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Bezsenna kraina

    ...i własnoręcznie złowiona ryba upieczona nad ogniskiem. Oto archipelag Lofotów. Raj za kołem polarnym.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Pulpety na trzy sposoby

    Pulpety, inaczej klopsy, zwykle przygotowujemy ze zmielonego mięsa z dodatkami. Z masy formujemy kulki. Gotujemy je lub smażymy. Serwujemy z sosem lub w bulionie (czystej zupie).

  • Niektóre smażalnie ryb nad Bałtykiem odstraszają. Jedno menu dla wszystkich klientów, niedomyta podłoga, czy długi czas oczekiwania na danie, to tylko kilka przewinień w nadmorskich knajpach. Gorzej, jeśli grzeszki restauratorów, dotyczą bardziej poważnych spraw. Brudno, jak w restauracji Już czystość w lokalu, może nam wiele powiedzieć o jakości podawanego tam jedzenia. Uciekaj, gdzie pieprz rośnie, jeśli od wejścia czujesz spalony olej, a pierwsze, co rzuca ci się w oczy to nie posiłek,...

  • Moc kwasów omega

    ...z pożywienia. Inaczej jest z kwasami omega-9 (jednonienasycone) - możemy je jeść, ale też sami wytwarzać za pomocą enzymów. Jak kwasy omega wpływają na nasz organizm? Kwasy omega-3: pochodzące(...) występują wyłącznie w tłustych rybach morskich. W oleju lnianym, rzepakowym i nasionach chia występuje natomiast kwas ALA (również z rodziny omega). Z tego kwasu nasz organizm może sam wytworzyć...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Czy nad morzem można zjeść świeżą rybę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Świeże ryby. Na pewno? Napis "świeże ryby" na budce z jedzeniem niekoniecznie musi odnosić się do wszystkich serwowanych tam ryb. Dorsz, mimo że można gozłowić w Bałtyku, w okresie letnim jest dla rybackich kutrów zakazany. Zjemy więc prawdopodobnie mrożonkę. Jeszcze gorzej rzecz się ma z...