• Informacje na temat:

    rukola z serem gorgonzola

Przepisy na temat: rukola z serem gorgonzola
  • Gniazdka ziemniaczane z sosem serowym

    Składniki na 4 porcje:  1 kg ziemniaków 1 pęczek rukoli 75 g orzechów 3-4 łyżki sera Ricotta sól, pieprz 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej tarta gałka muszkatołowa 8 jaj 200 ml bulionu 100 ml mleka 100 g śmietany kremówki 200 g sera gorgonzola  Przygotowanie:  Ziemniaki ugotować w mundurkach. Rukolę drobno pokroić. Orzechy uprażyć na patelni bez...

  • Szybka sałatka z serem gorgonzola. Pikantny smak sera idealnie współgra ze słodyczą dressingu

  • Sałatka z cykorią i orzechami

    Składniki: 2 cykorie garść rukoli jabłko garść łuskanych orzechów włoskich 10 dag sera gorgonzola cytryna szczypior 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: 1. Cykorie opłucz, osusz. Usuń końce i głąb, przekrój na pół. Opłucz rukolę, osusz. Jabłko umyj, pokrój w plastry, szczypior posiekaj. 2 Na talerzu rozłóż dekoracyjnie listki cykorii i kawałki jabłka. Całość...

  • Sałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni.

  • Sałatki z fantazją

    Z cykorią i orzechami Składniki dla 4 osób: 2 cykorie garść rukoli jabłko garść łuskanych orzechów włoskich 10 dag sera gorgonzola cytryna szczypior 2 łyżki oliwy sól pieprz 1. Cykorie opłucz, osusz. Usuń końce i głąb, przekrój na pół. Opłucz rukolę, osusz. Jabłko umyj, pokrój w plastry, szczypior posiekaj. 2. Na talerzu rozłóż dekoracyjnie listki cykorii...

  • Risotto ma mocny serowy smak, dość ostry i wyrazisty. Dzięki dodatkowi wina, nie jest ciężkie. Mam wrażenie, że kieliszek wina dodany przed bulionem nadaje risottu świeży i lekki posmak. Rodzaj wina zależy od własnych upodobań. Ja dodaję wytrawne białe.

  • Czy wiesz co jesz?

    ...propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych - makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków.  Makaronowe inspiracje Ani Jelonek: Makaron świderki z warzywami i serem Składniki: 100 g makaronu świderki 100 g szparagów lub fasolki szparagowej  80 g sera mozzarella lub gorgonzola 3 łyżki pestek dyni oraz słonecznika 3 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki posiekanej rukoli 4 łyżki...

  • Wytrawne truskawki

    ...i pistacjami . Poniżej przepis na sałatkę z truskawkami - pyszną, lekką, letnią, o niezwykle wyraźnym smaku. Składniki:   rukola  kilka przekrojonych na pół truskawek  tyle samo...

  • Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Danie wymaga cierpliwości i staranności, której mnie troszkę zabrakło. Ważne jednak, że wyszło smacznie.

Artykuły na temat: rukola z serem gorgonzola
  • Sałatka z gruszką z gorgonzolą

    ..., osuszyć, rozłożyć na półmisku. Przykryć plastrami gruszki, posypać prażonymi orzechami i pokruszonym serem, polać miodowym sosem. Zobacz także:

  • Niesłusznie uważany jest za ciężkostrawny , a przecież nie zawiera glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminę B. Fot. materiały prasowe Proces produkcyjny gorgonzoli wymaga dużej uwagi i wyłącznie świeżego mleka najlepszej jakości. Jeżeli te warunki nie zostaną spełnione, nie wykształcą się w serze pleśń i bakterie kwasu mlekowego oraz penicillium, naturalny antybiotyk. Dzięki niej ser ma charakterystyczne zielonkawe żyłki i jest wyjątkowo łatwostrawny, o czym być może wie niewiele osób....

  • Serwujemy sery

    ...zielonkawej pleśni (roquefort czy gorgonzola). Dojrzewają 2-6 tygodni. Specjalnie wyselekcjonowane kultury pleśni, używane do ich produkcji, nie są źródłem szkodliwych substancji. Mogą je bezpiecznie(...), można przygotować z nich m.in. naleśniki, pierogi, makaron z serem. Twaróg daje też dużo możliwości przygotowania smacznych i pożywnych dań dla dziecka. Najprostsze to twarożek ze śmietanką...

  • Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy? Fiolet na naszym talerzu Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i...

  • Wielka księga smaków: burak

    ...oraz serem gorgonzola. Szybka tarta Wyłóż blachę kruchym ciastem i podpiecz w temperaturze 190°C przez 15 minut. Wyjmij ciasto z pieca, posmaruj oliwą z oliwek i wyłóż na nie pokrojone...

  • Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Fot. materiały prasowe Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja - idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas...

  • Truskawki - dlaczego warto je jeść

    Ze względu na swój kolor oraz kształt są uważane za symbol miłości i pożądania, a nawet traktowane jak afrodyzjak. Sezon na polskie truskawki w pełni, wykorzystaj to!

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Pizza domowa

    ...i oregano, 25 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag sera gorgonzola, 1/4 pęczka rukoli. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 200 ml ciepłej wody. Oprószyć mąką. Odstawić(...). Koncentrat pomidorowy wymieszać z resztą oliwy. Dodać po 2-3 szczypty suszonych ziół oraz pieprz i sól do smaku. Pomidorki pokroić na cząstki. Ser gorgonzola pokruszyć. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...