• Informacje na temat:

    różyczki drożdżowe z makiem

Przepisy na temat: różyczki drożdżowe z makiem
  • ciasto drożdżowe w nieco innej formie ;)

  • efektowne ciasteczka i pyszne o maślanym smaku! a wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane :)

  • Coś smacznego i efektownego na Tłusty Czwartek.

  • Sprawdzony przepis na "Różyczki"

  • Jakiś czas temu znalazłam przepis coś podobnego. Pododawałam coś od siebie i upiekłam te pyszne różyczki. Jak to przy drożdżowych wypiekach bywa najlepsze są jeszcze ciepłe. Nadzienie możecie zrobić według swoich preferencji smakowych. Ja zamiast zmielonych migdałów dałam płatki. Zróbcie bo są pyszne. A inspirowałam się przepisem ze Smaczny.tv

  • Przepis wart wypróbowania: "Francuskie różyczki"

  • Potrzebuje czasu, ale warto poczekać. :)

  • Ciasto nie tylko na święta. Ciasto na spodzie drożdżowym z makiem. Ciasto z kruszonką i lukrem cytrynowym. Ciasto było bardzo dobre.

  • Kruche ciasteczka które z pewnością zrobią wrażenie na gosciach, szybkie do zrobienia zwłaszcza kiedy pomaga nam w tym mały pomocnik, u mnie 8- letnia córcia :)

  • Bardzo smaczny placek drożdżowy z masą makową.

Artykuły na temat: różyczki drożdżowe z makiem
  • Drożdżowe w różyczki

    Wygląda bardzo efektownie. Jeszcze lepiej smakuje.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...we krwi. Stewia: Rozpuszcza się w wysokich i niskich temperaturach, także w wodzie i i tłuszczach. Możesz więc posłodzić nią herbatę lub upiec ciasto (oprócz drożdżowego, bo nie nadaje się do(...) smakiem i zapachem świeżego pieczywa.  W puszystych bułeczkach z marketu są składniki, których powinnaś unikać. Te, które upieczesz w domu, będą zdrowsze. Bułeczki orkiszowe ● 25 g świeżych drożdży...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Obiad dla jarosza

    ..., pieprz, szczypta cukru, koperek do dekoracji 1. Brokuły podzielić na różyczki. Filety z soli umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż. Koperek i natkę opłukać, drobno posiekać. Musztardę wymieszać z oliwą(...) 5 minut przed końcem do makaronu dołożyć różyczki brokułów. 3. Roladki ostrożnie wyjąć z wywaru. Trzymać w cieple, żeby nie wystygły. Odmierzyć 300 ml wywaru z gotowania ryby. W garnku stopić masło...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....