• Informacje na temat:

    różne na ciasta ze zdjęciami

Przepisy na temat: różne na ciasta ze zdjęciami
  • Szybkie ciasto "cztery ćwiartki"

    Jest kilka takich przepisów kulinarnych, gdzie prosty i łatwy zestaw składników jest już gwarancją sukcesu. Przykładem jest przepis na idealne kruche ciasto Agnieszki Kręglickiej - receptura na kruchy spód: 3-2-1, to jest 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Teraz pora na idealne ciasto ucierane, które można w dowolny sposób modyfikować. Do przygotowania ciasta "cztery ćwiartki" potrzebujemy...

  • pyyyychooootkaaaa

  • Drożdżowy kulebiak

    ...domieszaj orzechy. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na dwa placki różnej wielkości. Formę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep większym plackiem. Na cieście rozsmaruj farsz. Przykryjmniejszym...

  • Obiad pachnący owocami

    Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

  • Ciekawe w smaku i bardzo kruche ciastka. Doskonałe do kawy. Tłuszcz powstały ze skwarek użyłam zamiast masła.

  • Chrupiące faworki

    .... 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką(...) papierowym ręczniku. Gdy ostygną, przełóż je na talerz lub tacę, oprósz cukrem pudrem, przesianym przez sitko. Bardziej dekoracyjne Jeśli do krojenia ciasta na paski użyjesz specjalnego radełka...

  • Proste,łatwe i przyjemne. Frajda robienia różnych z jajek z dzieciakami, bezcenne:)

  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    ...się zapodziewały. Niekoniecznie ze zdjęciami." Teraz blog zawiera wiele przepisów, przede wszystkim na słodkości wraz ze zdjęciami, przy których niejeden zrobi się głodny. Autorka w prosty sposób opisuje każdy przepis a także odpowiada na pytania zadawane przez gości odwiedzających jej stronę. Dlatego ciasta, które opisuje, nie mogą się nie udać. Na blogu oprócz przepisów na ciekawe wypieki nie...

  • PRZEDEWSZYSTKIM PYSZNE . I NIE TAK TUCZACE JAK ZWYKLE NALESNIKI , BO ZAMIAST Z SAMEJ MAKI ROBIMY JE W POLOWIE Z KOKTAILU W PROSZKU , KOKTAIL TEN JEST GLOWNYM SKLADNIKIEM W DIETACH ODCHUDZAJACYCH , ORAZ ODRZYWIANIU KOMURKOWYM. KOKTAILE DOSTEPNE W SMAKACH. KAWOWY , CZEKOLADOWY , WANILIOWY , OWOCOW LESNYCH , OWOCOW TROPIKALNYCH , PINA COLADA , COOKIES ''N CERAM . PO ZAMOWIENIE KOKTAILU PROSZE O KONTAKT. lukaszstasik@sbcglobal.net chcecie zaszkoczyc siebie i swoich...

Artykuły na temat: różne na ciasta ze zdjęciami
  • Pierogi z różnych stron świata

    ...przykryj je pozostałymi krążkami ciasta. Zlepiaj brzegi, formując okrągłe pierożki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną kminku. Pierożki(...) szczypiorkiem, rozdrobnioną bryndzą oraz przyprawami. Odkrawaj po kawałku ciasta i wałkuj na wysypanej mąką stolnicy na niezbyt cienki placek. Po rozwałkowaniu ciasto nie może być zbyt cienkie, bo...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Ciasto Basków « déstructuré » czyli jak skomplikować coś prostego i menu na ten tydzień.

        W ostatnim numerze miesięcznika « Régal » dość szeroki artykuł opisuje tradycje kuchni baskijskiej. Jako że mieszkam po sąsiedzku kuchnię Basków...

  • Wielkanoc to czas, w którym polskie rodziny spotykają się przy jednym stole, by próbować i cieszyć się smakiem tradycyjnych, regionalnych potraw. Nie każdy świąteczny stół wygląda tak samo. Pomorski kujawiok, podkarpacka serwatka, a może małopolska krzonówka? Oto, jak smakuje Wielkanoc w różnych częściach Polski. Fot. 123RF/Picsel Kujawiok to baba drożdżowa, która swoim słodkim smakiem urozmaica wielkanocne śniadanie na Kujawach. Charakteryzuje się stożkowym, karbowanym kształtem i żółtą...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...wypacza sens tej Galettes des rois... ale coz tradycja jest w ciaglym ruchu, ewoluuje. Jak i zreszta rodzaje tego ciasta... Pierwotnie byla to slodka bulka, pieczona w formie korony z dodatkiem(...) w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    W maju nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna - "Retrowarzywa"! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...