• Informacje na temat:

    rosół z kasza manna

Przepisy na temat: rosół z kasza manna
  • Sakiewki z gulaszem karkowym

    Wyglądają apetycznie!

  • smaczny deser nie tylko na walentynki ;)

  • Jeśli komuś znudził się makaron to zawsze to jakaś odmiana na niedzielny obiad

  • Kasza manna z kakao

  • Pyszne wafelki domowej roboty :) Mieciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Przepis ze strony coolinarika. com z moimi drobnymi zmianami.

  • Wiem, że przepis na kaszę manną nikogo nie powali na kolana, ale dzisiaj będąc w supermarkecie i chcą sobie kupić dziecięcą kaszkę smakową (oboje z mężem je uwielbiamy), po przeczytaniu składu stwierdziłam, że chyba jednak nie. Kupiłam starą dobrą kaszę i w domu zaczęłam szaleć:)

  • Kasza manna na mleku

  • …vispipuuro w kuchni fińskiej bądź klappgröt w kuchni szwedzkiej to kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. Deser można podać z mlekiem i cukrem czy też słodką śmietanką. Przeglądając przepisy widziałam że deser ten jest zarówno przyrządzany na mleku jak i wodzie; ja zrobiłam na mleku.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kasza manna z orzechami"

Artykuły na temat: rosół z kasza manna
  • Do rosołu

    Rosół to idealna zupa na jesień. Syci, rozgrzewa, łagodzi objawy przeziębienia.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Kasza niejedno ma imię

    ...nich grube kasze. Zawarte w nich fosfor, chlor i siarka zakwaszają organizm i drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego. Kasza jaglana. To łuskane ziarno prosa jest źródłem białka i rzadko(...) kasza „dojdzie”.Na kleik lub mus – kaszę wsypujemy do zimnego płynu (3-4 razy więcej wody, mleka czybulionu niż kaszy) i gotujemy bardzo powoli 60-90 min, często mieszając. Jęczmienna. Są trzy typy...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Lecz się dietą

    ..., tłustych ciast i tortów, ostrych przypraw, warzyw i grzybów marynowanych w occie, a ponadto batonów, chipsów i innych rodzajów śmieciowego jedzenia. Przykładowe menu Śniadanie Kasza manna na mleku(...)Potrzebujesz białka i dużej ilości kalorii. Na twoje menu powinny składać się głównie chude mięso i ryby oraz półtłusty nabiał. Zalecany jest również rosół wołowy, bogaty w ważne dla rekonwalescentów...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Niecodzienne dania z kaszy

    ...do czystych zup, jak rosół czy ogórkowa. Kasza jęczmienna Najczęściej stanowi bazę krupniku. Ugotowana na sypko, będzie smakowitym dodatkiem do duszonego mięsa. Kasza jaglana Po ugotowaniu można(...)Gotowanie przez rozklejanie Kasze drobne (jęczmienna, manna) mieszamy z zimnym płynem (woda, mleko) i dodajemy do gotującego się płynu. Jeśli chcemy przyrządzić kleik, wsypujemy kaszę do zimnej wody...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Dobroczynne właściwości kaszy gryczanej ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...gotujemy rosół... Niedzielny rosół to polska tradycja w zenicie! - Gotuję go w sobotę, bo wtedy mam na niedzielę bulion, z którego robię drugą zupę. Wczoraj robiliśmy rosół, dzisiaj mamy gotową zupę z cukinii. Z kurczaka z rosołu zrobiłam sałatkę. Będzie na kolację. Sobotni rosół bez wołowiny? - Akurat wczorajszy był tylko z kury, bo nie miałam wołowiny, ale wiadomo - najlepszy rosół jest...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...