• Informacje na temat:

    rosół chiński na ostro

Przepisy na temat: rosół chiński na ostro
  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...przed przystąpieniem do gotowania należy zapoznać się z obowiązująca przy stole etykietą. Przede wszystkim potrawy chińskie jada się pałeczkami. Początkowo może to się wydawać trudne, jednak(...). Nawet niezgrabne posługiwanie się nimi jest pozytywnie odbierane. Chińskich dań można spróbować, a także kupić składniki w Wólce Kosowskiej, gdzie znajduje się centrum handlowe będące skupiskiem wielu...

  • Rosół w nieco innej odsłonie. Z orientalnymi przyprawami, rozgrzewający - idealny na nadchodzącą jesień

  • Makaron po polsku

    ...kulinarnym repertuarze kilka makaronowych dań o bardzo polskim charakterze. Niedzielny rosół Rosół z makaronem powszechnie serwowany w polskich domach podczas niedzielnych rodzinnych obiadów jest(...) kuchni świata, ale najważniejsza jest fantazja gotującego. Makaron to doskonała baza. Możemy wykorzystać ją stosując przepisy kuchni włoskiej, polskiej, chińskiej, a także własne pomysły.

  • Smaczny pomysł na "Chiński rosół"

  • Szybki rosół na obiad.

  • Pyszny, aromatyczny makaron chiński z kurczakiem obtoczonym w sosie sojowym oraz warzywami.

  • Pyszne danie gotowe w 15 minut

  • Urozmaicona wersja rosołu.

  • Zrobiłam dziś bo mój mąż jest chory a podobno rosół jest dobry na grypę i przeziębienie.zdjęcie nie wyszło:>(((

  • Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)

Artykuły na temat: rosół chiński na ostro
  • Ostro i po turecku

    ...zupełnie inna historia niż nasze mrożonki z hipermarketu. Opowieści o Norwegi szybko zmieniają się we wspomnienia kulinarne i już lepszej rekomendacji tego zimnego kraju nie potrzeba. Magda na ostro(...) w gotowaniu, dorzuca tym sposobem swój akcent włoski do imprezy. Akcent wyjątkowo smaczny i elegancki. Chiński problem z Gosią Gosia pojechała na miesięczną delegację do Chin, a następnie...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Wołowina stir-fry

    ...-fry (szybko smażona na dużym ogniu) Porcja na 2 osoby Sos ostro-kwaśny: ⅓ szklanki (80 ml) sosu rybnego sok z 2 limonek 4 cieniutko pokrojone papryczki tajskiego chili 1 ząbek czosnku(...)) rosołu z kury 1 łyżeczka sosu rybnego, ewentualnie ciut więcej wedle uznania 1 łyżeczka sosu tamari bez pszenicy lub soku kokosowego (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka przyprawy chińskiej...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Instrukcja obsługi cebuli

    Jak kroić, przechowywać i prawidłowo zeszklić cebulę.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    Kurkuma Jaki ma smak: korzenny, z musztardową nutką. Dlaczego jest teraz pomocna: ma silne działanie przeciwzapalne, podobne do leków przeciwbólowych typu ibuprofen, ale nie wywołuje skutków ubocznych. Działa rozgrzewająco na narządy wewnętrzne i pobudza trawienie. W medycynie chińskiej stosowana była jako środek do ożywiania sił witalnych. Jak ją stosować: jako przyprawę do rosołu, zup...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Orientalne przysmaki

    ...dag chińskiej mieszanki warzyw, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sherry, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 1/2 kostki rosołowej, 1 łyżka mąki(...) paluszków krabowych surmi, 3 łyżki ostrego sosu chińskiego. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, następnie osączyć starannie. Cebulę obrać, posiekać, pomidory umyć (można...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...