• Informacje na temat:

    rosol arabski

Przepisy na temat: rosol arabski
  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...skarmelizował, ale krem się nie rozgrzał (cukier na kremie możesz też spiec specjalnym palnikiem). Restauracja Mezlai w hotelu Emirates Palace, Abu Zabi Zwykłe danie arabskie, które zrobiło karierę...

  • Przepis wart wypróbowania: "Arabski hummus"

  • Smaczny pomysł na "Arabski falafel"

  • Klasyczna zupa na niedziele, bardzo smaczna i pozywna.

  • Shorba to potrawa jednogarnkowa, jedna porcja shorby spokojnie wystarczy za cały obiad. Shorba należy do tych potraw, które są łatwe, szybkie i sycące. I można do niej dodawać wszystko, w zależności od upodobań lub zawartości lodówki.

  • Smaczny pomysł na "Kurczak arabski z ryżem"

  • pyszne, pikantne, inne ;) w skladnikach podalam na 2 rozne farsze, jeden ziemniaczany-warzywny a drogi miesny....ja wole warzywny

  • Dla wszystkich zagrypionych i przeziebionych.

  • Orientalna potrawa, aromatyczna i przepyszna. Jest to moja zmodyfikowana wersja dania typu tadżin, przyrzadzanego w naczyniu o tej samej nazwie. Forma zaroodporna tez spelni te funkcje jesli ja nakryjemy folia aluminiowa.

  • Bardzo prosty przepis na kurczaka w szafranie z salatka z bulguru typu tabuleh.

Artykuły na temat: rosol arabski
  • Girona - rzymskie miasto w Hiszpanii

    ...pochodzi z XII w. Najcenniejszymi elementami kościoła są krużganki i kolumny. Łaźnie Arabskie (Banys Arabs) Struktura łaźni i niektóre elementy przypominają arabskie łaźnie, jakie zwykli budować...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • To, co w Europie nazywamy grillem, na południu Afryki zwie się braai, czyli "przynieś i upiecz". Ten sposób pieczenia mięsa jest bardziej podobny do amerykańskiego barbecue, z tą jednak różnicą, że częściej używa się węgla drzewnego niż prawdziwego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Afryce z grillowanymi potrawami możemy spotkać się na wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz w południowej części tego kontynentu. Na południu Afryki grillowanie nosi nazwę braai - słowa tego używa się w Botswanie, Republice...

  • Człowiek od zawsze próbował znaleźć sposoby na miłość - tę duchową i cielesną. Niektóre z nich dzisiaj wydają się śmieszne. No bo która z kobiet podałaby partnerowi do zjedzenia grzebień koguta? Fot. 123RF Róg nosorożca. Niestety, popularny do dziś wśród plemion afrykańskich. Między innymi z powodu złudnych przekonań, że starty róg zagrożonego wyginięciem nosorożca zapewnia mężczyznom płodność aż do późnej starości. Rzekomo cudotwórcza substancja została poddana naukowej analizie. Nie wykryto...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...