• Informacje na temat:

    roslina żyworódka

Przepisy na temat: roslina żyworódka
  • Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku (roslina uprawna pochodzaca z Brazylii). Jest lekkostrawna, hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu i glutenu. Poniewaz po raz pierwszy przygotowywalam i jadlam tapioke, postawilam na sprawdzona kombinacje kokosa i czekolady :) Przepis (z moimi niewielkimi zmianami) pochodzi ze strony coolinarika.com

  • Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

  • Przepyszna roślina o ciekawej strukturze, źródło potasu i witamin

  • O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.

  • Mamy połowę lutego. Nasz osłabiony organizm domaga się dodatkowej dawki witamin i minerałów. Warto sięgnąć po rzeżuchę.

  • Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :) Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma...

  • Dzisiaj prezentuję przepis na niezwykle prostą, ale i smaczną sałatkę warzywną. Jej głównym składnikiem jest por - zdecydowanie jedno z najzdrowszych jarzyn. Ponieważ sezon na świeże warzywa trwa nie wyobrażam sobie dnia bez prozdrowotnej sałatki. Por to roślina lecznicza i odżywcza, dlatego powinien częściej gościć na naszych stołach. Jest dietetyczny, lekkostrawny i zasadotwórczy. Zalecany przy anemii, artretyzmie a także jako odtrutka w przypadku zatrucia pokarmowego. Zatem pora na pora -...

  • Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i...

  • Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza....

  • Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam...

Artykuły na temat: roslina żyworódka
  • Żyworódka - cała apteka w jednej roślinie?

    Żyworódka, jak przyznaje zajmująca się ziołolecznictwem Maja Błaszczyszyn, jest wielofunkcyjną rośliną, podobnie jak aloes. - Trudno powiedzieć, która z tych roślin - żyworódka czy aloes - jest lepsza. To tak, jakby zapytać dziecko, czy bardziej kocha mamusię czy tatusia. To jest po prostu inna roślina, nie można ich porównywać - przekonuje. Lekko gorzkawa w smaku żyworódka ma wiele...

  • O leczniczych właściwościach aloesu słyszał niemal każdy. Zdecydowanie mniej osób docenia zalety żyworódki – rośliny należącej do tej samej rodziny, której wpływ na nasze zdrowie może was bardzo pozytywnie zaskoczyć. Fot. 123RF W ciągu ostatnich lat, aloes zyskał niezwykłą popularność . Docenia się go głównie ze względu na wyjątkowe działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Niestety, produkty z jego dodatkiem potrafią być naprawdę drogie, co zniechęca wiele osób do...

  • Rośliny, które wyleczą cię z przeziębienia

    ...!   Do celów leczniczych używaj młodych roślin, najlepiej dwu-, trzyletnich. Z wiekiem łodygi aloesu drewnieją, stają się gorzkie, mniej soczyste i tracą swoje właściwości zdrowotne.  Żyworódka - na(...) razy dziennie po 20 kropli rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody.  Żyworódka lubi, gdy jest ciepło i jasno. Zimą wystarczy, jak podlejesz ją raz na 2 tygodnie.  Żyworódka rodzi młode na brzegach...

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Często zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób...

  • Zioła mają niezwykłe właściwości, dzięki czemu umożliwiają organizmowi lepszą regenerację i prawidłowe funkcjonowanie. Zwykle sięgamy po rumianek, miętę lub szałwię. Ale czy słyszałeś kiedyś o czystku? Jeżeli nie, to lepiej abyś szybko nadrobił zaległości. W naszych domach najczęściej goszczą popularne zioła, które bez trudu możemy uprawiać na działce lub po prostu zrywać na łące. Niestety, w ten sposób wykorzystujemy tylko część roślin. Na przykład, wyjątkowo zdrowy czystek w naszym kraju...

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej...

  • Zdrowa i smakowita soczewica, dawniej niedoceniana, dziś zyskuje w polskiej kuchni coraz większe powodzenie. Dodaje się ją między innymi do pierogów i sałatek. Czym jednak soczewica zaskarbiła sobie popularność w innych krajach? Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać? Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. / fot. 123rf.com   Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic… Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny....

  • W najbliższych latach pandan ma stać się najmodniejszym produktem w naszych kuchniach. Jakie są jego właściwości i jak powinniśmy go wykorzystywać? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach świat kulinariów został przebojem zdobyty przez awokado i matchę. W tych produktach zakochali się kucharze, blogerzy oraz miłośnicy zdrowego odżywiania. W internecie bez trudu można było odnaleźć przepisy na śniadania, obiady, kolacje, a nawet desery i napoje z ich wykorzystaniem. Jednak osoby specjalizujące...