• Informacje na temat:

    roladki z szynki wieprzowej

Przepisy na temat: roladki z szynki wieprzowej
  • Szynka z jabłkiem

    Składniki na 4 porcje: - 8 cienkich dużych plastrów szynki wieprzowej, - 2 jabłka, - po łyżce musztardy i koncentratu pomidorowego, - majeranek, - sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy, - 1 kg(...) ze wszystkich stron na rumiano (około 20-25 minut). Jeśli roladki przyrządzasz na patelni obsmażone na silnym ogniu,podlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś 20 min na wolnym ogniu. Majonez wymieszaj...

  • Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Składniki: - 8 plastrów szynki wieprzowej - 2 jabłka - po łyżce musztardy i konc. pomid. - majeranek - sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy - kg ziemniaków - po 3 łyżki majonezu i jogurtu(...) strony smaruję musztardą (najlepiej francuską) oraz koncentratem pomidorowym, lekko solę i oprószam pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. - Na każdym kawałku szynki kładę po ćwiartce jabłka. Zwijam...

  • Szybka przekąska.

  • Ciekawy smak, efektowny wygląd, szybkie w przygotowaniu.

  • Bardzo prosta i smaczna zakąska :)

  • Idealne dla tych ,którzy kochają roladki w różnej postaci. Tym razem postanowiłem zrobić farsz z sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek z pomidorem.

  • Pomysł na łatwe i smaczne przyrządzenie soczystego i aromatycznego sznycla z szynki wieprzowej.

  • Propozycja na przygotowanie smacznych i pożywnych bitek wieprzowych w sosie pełnym warzyw bez dodatku kostek rosołowych i mąki.

  • Domowa wędzona kiełbasa wybornie smakuje sama oraz jako dodatek do grochówki, bigosu czy białego barszczu lub żurku. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis moich rodziców.

Artykuły na temat: roladki z szynki wieprzowej
  • Grzybobranie

    ...warzywami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 260 kilokalorii Gulasz grzybowy Składniki na 4 porcje: 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej, po jednym strąku zielonej i żółtej papryki(...) znakomicie z makaronem, ale też z ziemniakami z wody. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 360 kilokalorii Roladki śląskie Składniki na 4 porcje: 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa...

  • Ostrygi, pudding ryżowy, bezy z bitą śmietaną - to nie potrawy do zaserwowania podczas romantycznej kolacji, ale tradycyjne w różnych krajach świata dania świąteczne. We Włoszech dzień Bożego Narodzenia stanowi okazję do świętowania, wręczania sobie prezentów i wspólnego biesiadowania przy stole zastawionym mięsem, warzywami, szynką, makaronowymi pierożkami tortellini czy mięsną lasagne'ą. Jako deser serwuje się babki drożdżowe wypiekane ze specjalnej, zmielonej na pył mąki pszennej, dzięki...

  • Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji! Nasz kontynent to skarbnica smaków i aromatów. Wśród najchętniej...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Sylwester już za pasem, a ty wciąż nie wiesz co zaserwujesz gościom podczas przyjęcia? Nie musisz się martwić! Nasi użytkownicy, jak zawsze, mają dla ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów i inspiracji. Fot. 123RF Jeśli chcecie przygotować wspaniałe przyjęcie sylwestrowe, wcale nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, ani tym bardziej biegać do niej przez cały czas trwania imprezy. W końcu nikt nie chciałby, aby Nowy Rok przywitał go podczas podgrzewania kotletów dla gości. Na szczęście,...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...