• Informacje na temat:

    roladki z kiszoną kapustą

Przepisy na temat: roladki z kiszoną kapustą
  • Roladki wołowe

    ...mięso oprósz pieprzem, solą, posmaruj musztardą, rozłóż na nim dodatki wraz z ogórkami, zwiń w roladki i zawiąż sznurkiem kuchennym. 2. Roladki obsmaż na oleju z każdej strony, następnie zalej bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i duś, aż będą miękkie. Sos zagęść mąką (do wody dodaj łyżkę mąki i roztrzep, a następnie wlej do sosu). 3. Roladki podaj z kluskami śląskimi oraz modrą...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kruche roladki faszerowane kapustą kiszoną"

  • Umyte mięso kroimy na zrazy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Na plastrach mięsa kładziemy plastry cebuli, słupki boczku i ogórka, zawijamy brzegi zrazu do środka, zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej, zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy. Mąka chroni mięso przed wysychaniem. Cebulę siekamy. Grzyby czyścimy, myjemy...

  • Mielone w innej postaci. Pyszne połączenie łopatki ,kiszonej kapusty i pieczarek uzupełnione sosem powstałym podczas duszenia.

  • Warzywa z rosołu

    ..., pietruszki i seler z rosołu pokrój w słupki i zawiń np. w papier ryżowy, cienko pokrojoną wędlinę lub podłużne plastry cukinii. Tak przygotowane roladki będą zdrową przekąską. Farsz do pierogów...

  • Smaczne i proste danie obiadowe.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...w roladkę, spinam wykałaczką. - Pozwijane roladki odkładam na 20 minut. W tym czasie obieram ziemniaki, gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. - Mięso kładę na patelni grillowej i obracając, przypiekam lekko ze wszystkich stron, podlewając bulionem. A Następnie zdejmuję roladki z patelni, owijam folią aluminiową i dopiekam w piekarniku na blasze przez około 15 minut. - Robię sos: majonez...

  • Zafascynowani gruzińskim chaczapuri, postanowiliśmy zrobić coś na wzór tej potrawy. I znowu połączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza, rodzima.

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    .... Szaszłyki z pulpetów, paprykową kapustę i sos nakładać na talerze. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 3280 kJ/783 kcal Roladki z mięsa mielonego z musem z fasoli Składniki na...

  • Bardzo smaczne chrupiące placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. :)

Artykuły na temat: roladki z kiszoną kapustą
  • Mielone z warzywami

    Faszerowane roladki wołowe Składniki na 4 porcje: 600 g antrykotu wołowego, pieprz, 2 łyżki musztardy, 4 kiszone ogórki,  sól, 200 g mielonego mięsa, 1 jajko, szczypta majeranku i mielonego kminku(...) krawędziach plastrów mięsa wołowego, razem zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Cebulę obrać, drobno posiekać. W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do przyrumienienia. Włożyć roladki, szybko...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ..., dorzucamy mięso i obsmażamy na silnym ogniu. Dodajemy sól i pieprz, podlewamy łyżką wody i dusimy. Po 30 minutach dodajemy kiszoną kapustę i kminek. Dusimy jeszcze 10 minut. Pod koniec można dodać...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...sery: bryndzę, oscypek i bundz. A także za kiełbasy, które robi się w Liszkach i charsznicką kapustę kiszoną. To są takie produkty, które mnie bardzo umiejscawiają kulinarnie. Odkryłem polską kuchnię...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...się przy mięsie, on siadał i obierał czosnek. Brał jedną, dwie, czasem osiem główek, niezależnie od tego, czy ten czosnek w ogóle był potrzebny i obierał. A my... czasem do 2. w nocy kręciliśmy roladki...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...