• Informacje na temat:

    rolada z czekolady

Przepisy na temat: rolada z czekolady
  • Dwukolorowa rolada

    Składniki na 10 porcji: Biszkopt jasny: 3 jajka 3 dag mąki pszennej 3 dag mąki ziemniaczanej 5 dag cukru szczypta soli Biszkopt ciemny: 4 jajka 10 dag cukru 10 dag mąki pszennej 4 łyżki kakao 5 dag czekolady Sposób przygotowania: 1. Białka ubij ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku. Wsyp obie mąki, wymieszaj. Trzy...

  • Sposób na wykorzystanie białek. Pyszna rolada bezowa z kremem, ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Rolada nie jest chrupiąca, jak beza. To raczej delikatna pianka, lekko chrupiąca z wierzchu.

  • Wiśniowa rolada

    Składniki na 11 porcji: 5 jajek 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 dag marmolady wieloowocowej 10 dag czekolady mlecznej 30 dag wydrylowanych wiśni Sposób przygotowania: 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka wymieszaj z solą, ubij...

  • Pyszna rolada czekoladowa z uroczymi serduszkami do jej zrobienia zainspirowała mnie Raiza z bloga delight dulce.com.

  • Rolada bezowa z masą borówkową

    .... Ciasto ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj, np. wiórkami białej czekolady. 

  • Wypróbowany przepis na "Rolada kawowa z białą czekoladą"

  • Chrupiąca rolada

    Idealna do popołudniowej kawy

  • Przepis na roladę czekoladową wraz z filmem.

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

  • ...małe co nieco do kawy ;-)

Artykuły na temat: rolada z czekolady
  • Rolada z  kremem z białej czekolady

    Masę czekoladową ubijaj jak najkrócej, by krem się nie zwarzył.

  • Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. GRUPA 1Biszkopt kakaowy170g białko170g cukier170g żółtko55g proszek kakaowy Extra Brute35g mąka pszenna T45065g masło Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając. Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło. Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C. Mus marakuja60g masa żelatynowa210g puree z marakui330g biała czekolada CW2NV550g śmietanka 36%...

  • Rolada śmietanowo-bananowa

    ..., zdjąć papier z pieczenia. Ciasto wraz ze ściereczką zawinąć w rulon i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagestnikiem. Posiekać 100 g czekolady. Banany obrać ze...

  • Piękna powieść dla marzycieli, kochanków i romantyków. Lektura wzmaga apetyt! Gorzko-słodka woń miłosnej pokusy w bestsellerowej powieści. Wiedeń, A.D. 1881. Porucznik cesarsko-królewskiej armii August Liebeskind kończy służbę i przyjmuje posadę w należącej do stryja manufakturze czekolady. W jego życiu pojawia się Elena Palffy. To spotkanie daje początek niezwykłej relacji. Tajemnicza kobieta, czasem cyniczna i obcesowa, niekiedy sarkastyczna, fascynuje go swą innością i niezależnością....

  • Rolada orzechowa

    ..., udekorować rozetkami bitej śmietany, filecikami pomarańczy i wiórkami czekolady.

  • Uwielbiamy ją za smak, zapach i to, że w kilka chwil dodaje nam sił i poprawia nastrój. Czekoladę możemy podjadać lub pić na tysiące sposobów i za każdym razem będzie nam smakowała tak samo dobrze. Jaki wpływ na organizm ma czekolada i dlaczego właściwie warto od czasu do czasu skusić się na słodką tabliczkę? Czekolada to przede wszystkim nieocenione źródło magnezu i składników pobudzających produkcję serotoniny czyli „hormonu szczęścia", odpowiadającego m.in. za zmniejszanie skutków...

  • Rolada czekoladowa z kremem śmietanowym

    ...kremem. Wzdłuż jednego z dłuższych boków cienkim strumieniem wylej sos karmelowy. Całość ciasno zroluj. Roladę włóż do lodówki na  3 godziny - do stężenia. 5. Połowę gorzkiej czekolady stop...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Rolada waniliowa

    Znika ze stołu w mgnieniu oka.

  • Tworzenie najwyższej jakości czekolady to sztuka, która wymaga pasji , poświecenia i mistrzowskich umiejętności. Maitres Chocolaitiers Lindt opanowali ją do perfekcji. Już od ponad 160 lat nieustająco doskonalą sekretne receptury tworząc czekoladowe arcydzieła. By w pełni docenić walory czekolady najwyższej jakości należy, podobnie jak w przypadku dobrych win, delektować się nią wszystkimi zmysłami. Poznaj zasady degustacji czekolady opracowane przez Maitres Chocolaitiers Lindt, by...