• Informacje na temat:

    rolada drożdżowa z cynamonem

Przepisy na temat: rolada drożdżowa z cynamonem
Artykuły na temat: rolada drożdżowa z cynamonem
  • Nadziewane ślimaczki

    ...  Rozwałkowane ciasto smarujemy marmoladą po czym posypujemy kakao i cynamonem   Zawijamy ciasto w rulonik i kroimy na grubsze paski   Z drożdży,2 łyżek cukru,2 łyżek(...) na stolnicę,podzielić na 4 części,rozwałkować na kształt prostokąta,smarując każdy roztopionym masłem. Rozsmarować cienką warstwą marmolady.Posypać ciasto cukrem i przesianym kakao z cynamonem. Ciasto...

  • Czy naprawdę cynamon przeciwdziała cukrzycy? Na czym polega niebezpieczna moda związana z cynamonem? Czy rzeczywiście jest toksyczny dla wątroby? Zobacz! Fot. 123RF.COM/PICSEL Dodajemy go do ciast, deserów, tradycyjnego suszu; w niezmielonej formie rulonika może też stanowić ozdobę. Dawniej wierzono, że przynoszą go Cynamonowe Ptaki. Nadal łączymy z nim wiele przekonań, a także mitów. Jemy korę z drzew Cynamon to nic innego, jak wysuszona kora drzewa o nazwie cynamonowiec (istnieje ponad 200...

  • Bułeczki z dżemem

    ...połową masła z cynamonem, a następnie dżemem z czarnej porzeczki. Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Roladę kroimy na 12 plastrów. Umieszczamy je w zagłębieniach formy do muffinek wyłożonych papierowymi papilotkami. Smarujemy pozostałym masłem z cynamonem. Pieczemy 20-25 minut w 200ºC. Drożdżowe muffiny wyjmujemy z formy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Przyprawa ta nieodzownie kojarzy nam się z jesienią oraz zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że poza tworzeniem miłej atmosfery, cynamon doskonale wpływa na nasze zdrowie. Cynamon dotarł do nas wprost z dalekiego Cejlonu i bardzo szybko podpił serca wszystkich, którzy go spróbowali. Znamy go przede wszystkim jako przyprawę kuchenną, sprzedawaną w dwóch wersjach - sproszkowanej i w postaci niewielkich ruloników. Zarówno liście, jak i kora cynamonowca mają silny...

  • Święta spędzi na Litwie

    ..., sernik, buły drożdżowe z cynamonem, rodzynkami i smakowitymi dżemami - wylicza pani Joanna. Sporo z tych pyszności aktorka przywozi do Polski, a gdy zapasy zaczynają się kończyć, wystarczy jeden...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...posypanej  mąką, a następnie rozwałkować na grubość ołówka. Następnie posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami i ciasno zwinąć w rulon. Z rulonu tego należy uformować ślimaka(...) (wędzona), wędzona, gotowana szynka, ozór wołowy lub wieprzowy (cienko pokrojony).   Rolada gryczana z doliny Lavanttal Jest to rolada z farszem z mąki gryczanej. Polewa się ją masłem lub...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko...

  • Czas rabarbaru

    ...miodem i przestudź. Posmaruj naleśniki jogurtem, dodaj rabarbar i złóż naleśniki. Ułóż po dwa na talerzykach, polej sosem z rabarbaru, miodem i posyp mielonymi pistacjami. Rolada z owocami(...) w drobne kawałki. Rabarbar oczyść i pokrój w plasterki. Wymieszaj z gruszkami, rodzynkami, posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem. Rozwałkuj ciasto na płat, przenieś na ściereczkę poprószoną mąką...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...