• Informacje na temat:

    rogaliki z żurawiną

Przepisy na temat: rogaliki z żurawiną
  • Dżemowe smakołyki w nowoczesnym wydaniu

    Dżemy truskawkowe, wiśniowe, brzoskwiniowe czy agrestowe… Słodkie i jednocześnie zdrowe przysmaki zamknięte w słoiczkach kojarzą nam się z pysznymi rogalikami z konfiturą czy zapachem świeżo upieczonego ciasta w dzieciństwie. Mimo, że tempo życia przyspieszyło, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z tych smakowitych łakoci. Wręcz przeciwnie. Podpowiadamy jak szybko i sprawie przygotować nietypowe dżemowe pyszności.

  • Rogaliki były z żurawiną leśną, którą sama zrobiłam. Były one tak smaczne, że zanim sięgnęłam po aparat już zniknęły ze stołu, stąd brak zdjęcia upieczonych rogalików. Polecam je do zrobienia. Są one łatwe w przygotowaniu i do tego pyszne. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi żurawiny to można zastąpić innym dżemem.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    .... Dekorować rzeżuchą. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal Rogaliki z szynką Składniki na 12 sztuk: - opakowanie (270 g) ciasta francuskiego, - 150 g gotowanej(...), posypywać żółtym serem. Ciasto rolować od szerszego brzegu do szpica i formować rogaliki. Układać na wyłożonej papierem blasze. Smarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200

  • Szybkie, przepyszne i na każdą kieszeń . Rogaliki z marmoladą i czekoladą .

  • niestety nie marcińskie ale pyszne

  • są pyszne i szybko znikają z talerza!:)))

  • Rewelacja :)

  • Bardzo dobre i szybkie do zrobienia :) ...i szybko znikają :)

  • Delikatne i kruche, bardzo łatwe w wykonaniu. Bez jajek:)

  • Są wyśmienite.

Artykuły na temat: rogaliki z żurawiną
  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • W menu Wiktorii pojawiły się cake popsy, kruche rogaliki z serem i owsiane ciasteczka. Które z tych smakołyków przypadło do gustu dzieciakom najbardziej? Kruche rogaliki serem:20 g drożdży (świeżych) 60 ml śmietany 18%2 jajka 200 g mąki125 g masła2 łyżki cukru Nadzienie:400 g twarogu niemielonego w kostce (półtłustego lub tłustego)2 żółtka4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać żółtko i całe jajko. Mąkę posiekać z masłem i dodać do drożdży,...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF/Picsel Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie...

  • Barbara Ritz to pierwsza polska zwyciężczyni programu MasterChef. Ujęła telewidzów swoim sympatycznym uśmiechem i ogromnym talentem kulinarnym. Co myśli o obecnej edycji MasterChefa? fot. Piotr Bolko   Skąd czerpie pani pomysły na przygotowywane potrawy? - Często inspirują mnie zdjęcia, czasami zakupy na targu, a nawet ulotny zapach. Przeważnie pomysł na potrawę kiełkuje w mojej głowie. Czasami trochę dłużej i wtedy nawet nie pozwala mi to zasnąć, a czasami doznaję po prostu olśnienia!...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jest matką, dziennikarką radiową, prezenterką telewizyjną i sportsmenką. Kiedy znajduje czas na gotowanie i pisanie książek? Między innymi o tym rozmawiamy z Beatą Sadowską. Fot. Celestyna Król Smaker: Gotowanie było obecne w pani życiu od zawsze czy może dopiero na pewnym etapie swojego życia zaczęła pani gotować? Beata Sadowska: - Od zawsze potrafiłam przypalić wodę, z czasem nauczyłam się robić herbatę (śmiech). Dosyć wcześnie miałam kontakt z kuchnią, bo byłam dzieckiem z kluczem na szyi....

  • Pod grubą skórką ananasa kryje się przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze stresem. Lepszy niż aspiryna Wyciąg z ananasa ma właściwości przeciwzapalne,...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? Fot. 123RF Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku. Jego osoba, słynąca ze szczodrości...