• Informacje na temat:

    rogale

Przepisy na temat: rogale
  • Rogal idealny

    Znamy historię i sposób produkcji pączków. A rogale? Goszczą codziennie na naszych stołach podczas śniadania, albo przegryzane w biegu, stanowią przekąskę w ciągu dnia.

  • Dziś przepis na rogale półfrancuskie ,receptura jest niezmiernie prosta a rezultat zadziwiająco smaczny.Rogale nie zawierają cukru a ciasto należy wyziębić.Zawsze udane Polecam

  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

  • Proste,tanie,smaczne:-)

  • Ciastka owsiane z żurawiną - przysmak dla każdego

    Marzą wam się łakocie zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu? Odpowiedź jest prosta: ciasteczka owsiane, z dodatkiem żurawiny.

  • Drożdżowe rogaliki z jagodami

    ...owoców ułóż na każdym trójkącie ciasta, posypując pół łyżeczki cukru. Zwiń w kierunku najdłuższego rogu, brzegi zawiń, by tworzyły półksiężyce. Rogale ułóż na blaszce w dość dużych odległościach. Wstaw...

  • Bardzo smaczne rogale z dużą ilością migdałów i orzechów w nadzieniu, którego głównym składnikiem jest biały mak. :)

  • Rogaliki półfrancuskie

    ...: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy.  2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by...

  • Rogale smakują najlepiej zaraz po upieczeniu

Artykuły na temat: rogale
  • Rogale na św. Marcina

    Świętomarcińskie rogale wypiekane są raz do roku. W tym roku poznańscy piekarze przygotowali ich ponad 300 ton. Rogal robiony jest z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem masła, nadziewany białym makiem z dodatkiem migdałów, polewany lukrem, posypywany orzechami oraz migdałami i kokosowymi wiórkami. Od tego roku poznaniacy mogą kupić rogale z certyfikatem. Miasto chce rozpropagować w całej Polsce...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Rogale Wielkopolskie na Swietego Marcina

    Drozdzowe rogale, tradycyjne wypiekane na Swietego Marcina, znane sa juz nie tylko w Wielkopolsce... od jakiegos czasu ciesza sie tez uznaniem, nad Garonna,...

  • My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki. Miło nam przedstawić laureatów konkursu. Pani Karina W. "Przedbórz...

  • ...  .... i się doczekać nie mogę :/   A tu taki miły dzień mija. Rogale pożarłam, kawę w świetnym towarzystwie wypiłam, w strugach deszczu gnałam na...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • ..., że dzieci czasem kłamią, robią różne żarty itp.   A jutro św. Marcina. A my mamy w domu gości. Zrobię ciasto orzechowe z jabłkami, może dobra sałatkę z selerem naciowym, no i podam rogale marcińskie...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • ...  Piękny , słoneczny dzień dziś mnie powitał. Po szybkim śniadaniu zebraliśmy się i wyruszliśmy do Poznania na święto Marcina, na rogale, na spotkanie...

  • W najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE rozpływamy się nad zaletami gruszki, a dania z gruszkami rozpływają się w naszych ustach. Jabłko musiało ustąpić jej pola, przynajmniej na chwilę! Przygotowujemy się do narodowego testu na najlepszego kucharza i na warsztat(y) bierzemy rosół, bo każdy szanujący się szef kuchni powinien zrobić go dokładnie tak, jak robiła to jego babcia. Bez udziwnień i eksperymentów, bo tradycja broni się sama. Rozprawiamy się z rybami, które sprawiamy, przyprawiamy, a...

Zdjęcia na temat: rogale
Wideo na temat: rogale
  • Jak bez implantów lekarz może powiększyć piersi?

    Czy można bez implantów powiększyć piersi? Jak zmienić ich kształt? O różnych metodach opowiedział w "Dzień Dobry TVN" dr Maciej Rogala, lekarz medycyny estetycznej. Jakie mogą być powikłania? Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news