• Informacje na temat:

    rodzaje jajek gotowanych bez skorupki

Przepisy na temat: rodzaje jajek gotowanych bez skorupki
  • O palmach, czarownicach i pisankach

    .... Życiodajna moc palmy Poświęcona palma wielkanocna miała - według dawnych wierzeń - właściwości uzdrawiające i zabezpieczające ludzi i dobytek. Dziewczęta i chłopcy, wracając z kościoła bili się palmami, aby(...) w pola "na urodzaj" i dla zabezpieczenia przed gradobiciem, suszą lub innymi klęskami. Bazie z palm tzw. "kotki" czy "bagnięta" były lekarstwem na ból gardła, połykano je więc zaraz po przyjściu...

  • Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  • Kopytka z gotowanych ziemniaków bez dodatku jajek. Szybkie i proste wykonanie.

  • Coś innego na Wielkanoc

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

  • Świetna propozycja na śniadanie wielkanocne. Szczególnie polecam osobom, które nie przepadają za jajkami podanymi w tradycyjny sposób.

  • Mój eksperyment w kuchni, omlet wyszedł przepyszny.

  • Wspaniały dodatek do kanapek oraz sałatek.

  • Lubicie pizzę? Chyba każdy od czasu do czasu lubi :) Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy - a u mnie już dzisiaj super przepis na ciasto do pizzy - cienkie i odpowiednio chrupiące oraz gęsty, aromatyczny sos - zamiast dzwonić jutro do pizzerii- zróbcie sami swoją ulubioną wersję i poczujcie się jak we Włoszech !!!

  • Szybki przepis na polączenie sernika z budyniem i braku jajek w lodówce.

Artykuły na temat: rodzaje jajek gotowanych bez skorupki
  • Jajka trzeba jeść

    ...zjedzenie 10 jajek tygodniowo! Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, bez obaw możemy zjadać jedno jajko dziennie. Uwaga! Ostrożniej dawkujmy jajka dzieciom. Dziecko w wieku przedszkolnym nie powinno zjadać(...) i w małych stadach. Dla osób z problemami trawiennymi najlepsze są jajka ugotowane na miękko lub przygotowane na parze. Są łatwiej trawione niż ugotowane na twardo. Nie gotujmy jajek dłużej niż 10 minut...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Gdy gotuję, jestem

    ...przy muzyce i z kieliszkiem czerwonego wina w ręku. To przyjemność. Bezkompromisowy Jakość przede wszystkim. Nie lubię półśrodków, półproduktów. Kiedyś z przyjacielem postanowiliśmy zrobić mule. Nie(...), ścieram, wyrzucam skorupki i opakowania. Na moich błyszczących blatach widać najmniejsze zabrudzenie, więc sprzątam natychmiast, gdy coś kapnie. Mam duży "warsztatowy" stół, wygodny, obszerny zlew...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • Cała prawda o jajkach

    ...znajdują się przecież także w makaronach i ciastach, a nawet zupach czy sosach w proszku. Czytaj więc skład produktów na etykietach i wybieraj te bez dodatku jajek. Jajka mają bardzo dobry wpływ na wzrok(...) wmówić, że: "Takie żółciutkie jajeczka są najzdrowsze dla dziecka". To znany chwyt promocyjny, stosowany przez sprzedawców "prawdziwych, wiejskich jaj". Kolory skorupki i żółtka w żaden sposób nie...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Kotlet dla jarosza

    Przygotuj niespodziankę domownikom: pyszne i sycące kotlety bez odrobiny mięsa.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Pisanka nie jedno ma imię i oblicze

    Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji zdobienia wielkanocnych jaj. Kraszanki zwane też malowankami lub byczkami powstają poprzez gotowanie lub moczenie jajek w barwniku. Wprawdzie(...) szpilek, igieł, kozików, szydeł, słomek czy drewienek. Można również obejść się bez nich, nakrapiając jajko gorącym woskiem. Po zafarbowaniu warto przetrzeć je oliwą, aby uzyskać ładny połysk...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...