• Informacje na temat:

    risotto z rybą

Przepisy na temat: risotto z rybą
  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    Kuchnia włoska to bez wątpienia królowa miłosnych uniesień! Wyrazista, aromatyczna…jej dania wprost rozpływają się w ustach! Specjały rodem z włoskiego talerza to strzał w dziesiątkę na romantyczną kolację. Pyszne risotto i niebiańskie tiramisu – podpowiemy Ci, jak wyczarować te przysmaki. Dzięki naszym wskazówkom z pewnością poczujesz klimat słonecznej Italii – na stole i w sercu.

  • To danie ma naprawdę wiele zalet: przepyszne, niedrogie i zdrowe :)

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    Tuńczyka najczęściej dodajemy do wiosennych sałatek, bo jest niskokaloryczny. Warto jednak skusić się na inne dania z tą smaczną rybą – także na ciepło.

  • Przepis wart wypróbowania: "Risotto z rybą po 2. roku"

  • Risotto z łososiem i dymką

    Risotto nieco mniej klasyczne. Tym razem spróbuj przygotować je nie z mięsem, ale z rybą. Smakuje równie świetnie, a jest mniej kaloryczne.

  • Sprawdzony przepis na "Risotto z rybą - po 2. roku"

  • Risotto z owocami morza

    Składniki: - 0,3 kg ryżu na risotto, - 20 dag owoców morza, - 15 dag dowolnej ryby, - 1 cebula, - 1 cytryna, - 1,5 - 2 l wywaru warzywnego, -1 kieliszek białego wytrawnego wina, - 4 łyżki tartego żółtego sera, najlepiej parmezanu, - 5 łyżek masła, - sól, pieprz, - kilka listków koperku Przygotowanie: Cebulę posiekać. Rybę rozmrozić, osuszyć i pokroić. Owoce morza rozmrozić...

  • Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a bardzo pożywne.

  • Dorsz z jesiotrem

    Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby podawany z risotto Składniki na 2 porcje: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego razowego chleba 100 g masła 100 g twarożku np. "Mój ulubiony" mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki Risotto: 1 duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100g twarożku np. "Mój Ulubiony" 50

  • smaczne

Artykuły na temat: risotto z rybą
  • Chorwacja - idealny cel letnich wakacji, zwłaszcza dla fanów "Gry o tron"

    .... W Sławonii dominuje wieprzowina oraz czerwona papryka - wylicza autorka. Z kolei na chorwackim wybrzeżu popularne jest danie o nazwie crni risott, słusznie kojarzone z risotto, kolejnym włoskim daniem.  - To czarne risotto, zazwyczaj z kalmarów z dodatkiem atramentu kałamarnicy, który nadaje mu ciemną barwę - tłumaczy Chabros-Zagórska. Popularnością cieszy się także brodet, czyli gulasz z owoców morza...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Pokrzywa dla zdrowia i urody

    Quiche z rybą i pokrzywą Składniki na 2 porcje: 6 jajek, 6 łyżek wody lub mleka, 4 garście listków z młodej pokrzywy, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego żółtego sera, 6 łyżek masła(...) pokrzywy wymieszaj ze 100 ml płynnego miodu. Dawkowanie: dorośli - 1 łyżka 3 razy dziennie, dzieci - 1 łyżeczka 3 razy dziennie. Risotto Składniki na 3-4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 1 średnia...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...kropli, oliwę, cały czas mieszając, by uzyskać konsystencję gęstego sosu. Wymieszać go z trenette, vermicelli bądź innym ulubionym makaronem.   Risotto po mediolańsku - risotto alla milanese(...) risotto po mediolańsku to jedno z najwspanialszych dań na świecie. Trzeba się tylko przekonać do smaku szafranu, który nadaje ryżowi złocistą barwę jak zwieńczenia loży w La Scali. Danie ma dość...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Smaki spiżarni: Ryż

    ...kardamonem. Ten, który jest przeznaczony do sałatek, lekko skropmy sokiem z cytryny i schłódźmy przez kwadrans. Popularnym daniem ryżowym jest risotto Jego bazą jest włoski ryż krótkoziarnisty, np(...) bulion warzywny lub mięsny i często mieszamy. Ukoronowaniem jest łyżka tartego parmezanu lub masła. Risotto może mieć różne wersje - z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryby. Brązowy - Najmniej przetworzony...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Egzotyczne warzywo: Korzeń kurkumy

    ...czarny pieprz, blokuje ten proces. Dlatego jedzenie kurkumy w połączeniu z czarnym pieprzem zwiększa jej przyswajalność ponad dwa razy. Na niedzielny obiad Risotto z indykiem Na 1/2 oleju usmaż...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...