• Informacje na temat:

    risotto z pęczaku z porem

Przepisy na temat: risotto z pęczaku z porem
Artykuły na temat: risotto z pęczaku z porem
  • Dieta na przesilenie wiosenne

    ...łyżeczką sera typu parmezan. Udekoruj listkami rukoli. Od razu podawaj. Risotto z pęczaku i dorsza: (porcja dla 4 osób) Szklankę pęczaku opłucz i podsmaż w głębokiej patelni na łyżce oleju rzepakowego(...) miękka. 400 g filetów z dorsza przypraw ziołami, ugotuj na parze. Dodaj do risotto na 10 minut przed końcem duszenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry. Przed podaniem posyp natką...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...). KOLACJA: Risotto z pieczarkami (porcja na dwa dni) Szklankę ryżu podpraż na oliwie, następnie zalej bulionem warzywnym i duś do miękkości. Dodaj podsmażone na oliwie pokrojone pieczarki(...) z jarmużem Wyłóż na talerz pokrojony jarmuż. Pokrój w kostkę ugotowanego buraka i 1/3 sera feta. Dodaj do jarmużu. Skrop sosem winegret. Posyp prażonymi pestkami dyni. OBIAD: Risotto z pieczarkami...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Znają i piją ją niemal wszyscy, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. W jakich porach powinniśmy pić ten napój, aby czerpać z niego to, co najlepsze? Fot. 123RF/Picsel Na świecie jest wiele rodzajów herbat. W zależności od rodzaju, mogą poprawiać nastrój, wpływać na trawienie i pobudzać nas do działania. Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona, która doskonale wpływa na trawienie, oczyszcza organizm i...

  • Nowa książka Iny Rybarczyk dostępna w księgarniach już od 14.11! W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są...

  • Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce ‒ Makecookingeasier.pl. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka Wydawnictwa Rebis jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy...

  • Nie wyobrażamy sobie dnia bez porannej kawy. Czy jednak nie pijemy jej nieco bezmyślnie, bez wiedzy o jej działaniu ? Kiedy kawa naprawdę pomoże nam się obudzić, a kiedy jej działanie nie ma wpływu na nasz organizm, a wręcz jest szkodliwe ? Fot. 123RF/Picsel Według badań, pierwszą kawę najlepiej jest pić między 9.30 a 11.30. Najbardziej optymalną porą jest 10.30. Wybranie właśnie tych godzin jest związane z dobową dawką kortyzolu, czyli hormonu stresu. Jego poziom jest najwyższy właśnie po...