• Informacje na temat:

    rewelacyjny na buraczki do słoików

Przepisy na temat: rewelacyjny na buraczki do słoików
  • Warto gromadzić różne warzywa na zimę, bo przecież teraz są w miarę tanie a w zimie się przydadzą .

  • Buraczki w wersji klasycznej, czyste i bez dodatków. Takie, które smakują nam najbardziej :)

  • W zimie na barszczyk ukraiński jak znalazł.

  • Buraczki mają wyraźny smak, ale nie są ostre.

  • Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku. Buraczki te można  podawać zarówno schłodzone jak i na ciepło - w obu wariantach buraczki smakują wyśmienicie. Właściwie są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu, ja jednak pakuję je do słoików i przechowuję w chłodnym miejscu na zimę.  Do buraczków można dodać 5-7 czerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie...

  • Wspaniałe na zimowe dni na zupę i surówkę. (z ok. 1,2 kg buraków wychodzą 3 słoiki po dżemie.)

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

Artykuły na temat: rewelacyjny na buraczki do słoików
  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...

  • Jerzego Owsiaka nie trzeba nikomu przedstawiać. Jego Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to wydarzenie, którym co roku żyje cała Polska. Specjalnie dla Was dowiedzieliśmy się, jakie są jego kulinarne upodobania. Jerzy Owsiak z wnuczką na Przystanku Woodstock. / fot. AKPA.PL Czego nie może zabraknąć w kuchni Jurka Owsiaka? Jaka jest jego ulubiona przekąska, a jakie danie najlepiej wspomina z dzieciństwa? I dlaczego nie je owsianki? Wywiad w imieniu Smakera przeprowadziła wnuczka Jurka - Maja!...

  • Antonówki z mlekiem kokosowym, kawa z kasztanami i pigwa z zieloną herbatą – przedstawiamy niebanalne kompozycje smakowe kojarzące się z jesienią. Jesień wcale nie musi być nudna, wystarczy pokochać jej smaki/Picsel Co prawda po lecie zostały nam już tylko piękne wspomnienia uwiecznione na fotografiach z wakacji, nie oznacza to jednak, że skończył się sezon na świeże smaki. Jesień ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. W ogródku już wyrosły gigantyczne dynie, a w sadach można zbierać jabłka,...

  • Osiem godzin w pracy, a w środku dnia łapie nas wilczy głód. Nierzadko sięgamy wówczas po kaloryczne i niezbyt zdrowe przekąski. A może by tak zmienić swoje nawyki żywieniowe? W końcu wystarczy kilka chwil, aby przygotować smaczną sałatkę, którą bez problemu możemy zjeść nawet przy biurku. Fot. 123RF/Picsel Z badań wynika, że obiad w pracy oznacza dla statystycznego Polaka kanapkę jedzoną pośpiesznie przy komputerze. Tymczasem badania wskazują, że zjedzenie odpowiedniego posiłku w pracy w...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...

  • W dobie wszechobecnego nurtu „bycia online”, „przeglądania sieci” i „pozostawaniu na łączach” warto zastanowić się, ile czasu tak naprawdę poświęcamy na byciu w wirtualnym świecie i jak wpływa on na nasze życie. Fot. 123RF/Picsel Niejednokrotnie, jadąc autobusem czy pociągiem zauważamy, że otaczają nas ludzie beznamiętnie wpatrujący się w ekran telefonu czy tabletu, a na palcach jednej ręki można policzyć osoby które spędzają czas na zwykłej rozmowie. Mało kto przebywa teraz na świeżym...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...