• Informacje na temat:

    resztki z dyni

Przepisy na temat: resztki z dyni
  • Mleko i kefir z pestek dyni

    Czas: 20 minut na przygotowanie mleka; 1-2 dni na zrobienie kefiru Akcesoria: blender Składniki (potrzebne do uzyskania około 1 l): 1 szklanka / 160 g pestek dyni (albo innych nasion lub orzechów(...). Pozostałe resztki można dodać do pieczywa lub placków. Stopniowo dolewaj po trochu wody i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowuj w lodówce, wymieszaj przed wypiciem. W celu...

  • Bywają takie dni kiedy otwierając lodówkę znajduję tam ‚smutne’ warzywa i resztki dosłownie wszystkiego. Nie chce się iść do sklepu, a w brzuchu odzywa się mały wiercący głód… skromne składniki też mogą przynieść dużo smaku i zadowolenia z finalnego dzieła! Tego dnia znalazłem tylko i dosłownie tylko zwiędniętą botwinkę, która czekała z utęsknieniem na przeistoczenie się w chłodnik – niestety nie doszło do tej transformacji… resztki smutnego szpinaku, czosnek, cebulę, ketchup, musztardę,...

  • Pestki dyni: Najlepsza przekąska dla kobiet po 50-tce

    Dietetycy zalecają jedzenie ok. 30 g pestek dyni codziennie (to mniej więcej 3 łyżki do zupy wyłuskanych nasion). Są świetną przekąską między posiłkami, bo mają dużo błonnika, więc nawet mała ilość(...) przechowywać w lodówce, bo w temp. pokojowej zawarte w nich dobre tłuszcze szybko tracą swoje prozdrowotne właściwości. Jak prażyć pestki Pestki wyjęte z dyni zalewamy zimną wodą, tak żeby swobodnie...

  • Nie warto wyrzucać warzywnych obierek, mieści się w nich tyle wartości! Ugotujcie sobie z nich bulion - półprodukt do dalszego wykorzystania w kuchni - do zup, sosów i co tam jeszcze wpadnie Wam do głowy. I żeby nie było - to nie jest skąpstwo, tylko wyraz szacunku do tych pozornych resztek.

  • Krakersy "zero waste"

    ...dodatkami np. wzbogacić je o pestki dyni, słonecznika, a te w wersji "na słodko" uzupełnić suszonymi owocami. (PAP Life)

  • Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dobre zarówno jako przekąska i danie główne.

  • Owsianka marchwiowo-jabłkowa - śniadanie dla pięknej skóry

    ...niewielką ilość śmietany lub jogurtu, do zupy dyniowej możemy dodać łyżkę oleju z pestek dyni, a pieczona lub grillowana papryka świetnie się komponuje z niewielką ilością oliwy z oliwek. Płatki owsiane...

  • W kuchni nic się nie powinno zmarnować.. Oto prosta i smaczna zapiekanka.

  • Szyfr złamany

    ...lub dyni), ale świetnie się sprawdza również w połączeniu z sosami. Bardzo popularnymi odpowiednikami orzo w innych kuchniach świata są kritharaki, manestra i rosa marina. Grecy szczególnie upodobali...

  • Pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta - trufle z pokruszonego ciasta z dodatkiem mascarpone, wiórków kokosowych, orzechów, rozpuszczonej czekolady. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego ile macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki.

Artykuły na temat: resztki z dyni
  • Dynia i spółka

    To, czy dynia jest gotowa, zależy od jej odmiany. Są takie, które mogą trafić do naszych domów już w sierpniu. Owoce dyni zbieramy razem z szypułkami między 12. a 20. tygodniem od posadzenia. Dojrzała dynia ma intensywne zabarwienie, ostukiwana, wydaje głuchy odgłos, a jej łodygi są suche i sztywne. Jeśli jest dojrzała, zabieramy ją do domu. Sprawdzamy, czy jest cała. Uszkodzona nie nadaje...

  • Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie... Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Dynia przeciwcukrzycowa Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej....

  • Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie

    Przygotowanie: Dynię hokkaido obierz, piżmową zostaw ze skórką. Pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek i imbir ze skórką zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz imbir, dopraw solą. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę. Gotuj pod przykryciem...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Cynamonowe smaki i smaczki

    Tę aromatyczną przyprawę dodajesz tylko do szarlotki? Spróbuj dodać cynamon do ciast z marchewką, dynią i ziemniakami.

  • Pestki dyni to popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje… Fot. 123RF/Picsel Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,...

  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    Mają dobroczynny wpływ na nasz organizm - usprawniają pracę jelit, zapobiegają zaparciom. Obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają chorobom serca i oczyszczają z toksyn. Błonnik rozpuszczalny wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, a nierozpuszczalny działa jak miotła i eliminuje resztki zalegające w jelitach. Śniadanie Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, bakłażana i dyni, gruboziarniste...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...

  • Powiew świeżości

    ...zębów szczotką i pastą 2 razy dziennie, nitkowania przestrzeni między zębami - regularnie oczyszczaj język z nalotu. Chropowata powierzchnia języka sprzyja osadzaniu się na nim bakterii, gdzie są resztki(...) Pestki dyni, kakao i kasza gryczana dadzą nam cynk, który pomaga utrzymać odpowiednią florę bakteryjną. Na rynku są dostępne płukanki do ust z cynkiem. Gdy cierpisz na zaparcia, wzdęcia - to może mieć...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...