• Informacje na temat:

    ratatouille do ryby

Przepisy na temat: ratatouille do ryby
  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...orzeźwiające oregano oraz tymianek i czosnek. Tak przyrządzony sos można podawać na pizzy i z różnego rodzaju makaronami. Podobnie przyprawiamy francuskie ratatouille. Musi się w nim znaleźć dużo bazylii(...) dojrzewa dorodna i nabiera pięknego koloru, dlatego jako przyprawa świetnie podkreśla smak i wygląd dania. Ryby Wiele osób rezygnuje z przyrządzania dań rybnych. Narzekają na ich mdły i "morski...

  • Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.

  • Och, zawsze powtarzam, że łatwe przepisy są najsmaczniejsze. Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa, przygotowana (najlepiej!) ze świeżych warzyw z dodatkiem ziół.

  • Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji. Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :)

  • Szybkie danie bogate w dużą ilość pysznych warzyw i aromatycznych ziół :)

  • Smaczny jak z bajki

  • Przepis wart wypróbowania: "Ratatouille"

  • Sprawdzony przepis na "Ratatouille"

  • Polecam bajke o sympatycznym szczurku pod tym samym tytulem, a takze do wyprobowania tego jakze pysznego francuskiego ( touiller z franc. - mieszanie) jedno garowego dania. Podaje przepisowe minimum, ale tak naprawde mozna nawrzucac tam co dusza zapragnie (np. moj maz uwielbia akcent polski w tym daniu, tj. kielbase).Mozna podawac jako danie glowne z chrupiaca bagietka z maselkiem lub jako dodatek do mies lub ryb.

  • mniam :]

Artykuły na temat: ratatouille do ryby
  • Tosty z bakłażana i o gotowaniu w tym tygodniu

    ...… pyszne były. Jutro na kolację placuszki z cukini ze świeżym kozim twarożkiem, koło środy przygotuję ratatouille do pieczonej ryby to będzie na obiad. Oj głodna się zrobiłam!

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...przyjemności. Zarówno moi dziadkowie od strony mamy jak i taty mieli swoje specjalności - dania popisowe. Moje ciocie genialnie pieką, mój tata smaży mięsa i ryby, moja mama robi wspaniałe zupy(...) kucharze, aby sprawdzić nowo zatrudnianych pracowników, proszą ich o przygotowanie rosołu, który jest przecież podstawą większości zup. Jeśli ktoś nie umie go przygotować lub nie umie oprawić ryby, to...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Wesele bez mięsa?

    ..., czyli z przewagą potraw jarskich, choć na stołach pojawią się również mięsa i ryby. Przykładowo: na obiad można podać krem z jarzyn (doskonała alternatywna dla tradycyjnego rosołu) oraz kotlety z warzyw(...) camembert, tarty na kruchym cieście oraz ratatouille. Zimna płyta może opierać się na hiszpańskich tapas, francuskich serach i izraelskich przekąskach, a miłośników azjatyckich przysmaków na pewno...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Kuchenne rewolucje

    Twój STYL: Oglądał pan film Ratatouille? Michel Escoffier: Oczywiście! Mam wrażenie, że duch kucharza, który patronuje naszemu bohaterowi, to wypisz wymaluj Pański pradziadek. - Ja też nie(...), dodatków, deserów - wszystkiego, co można ugotować, jak i ramowych przepisów na... wszystko. Tysiące potraw pogrupowanych według funkcji (sosy, przystawki, zupy, dania główne), rodzaju (ryby, drób...

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Czy nad morzem można zjeść świeżą rybę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Świeże ryby. Na pewno? Napis "świeże ryby" na budce z jedzeniem niekoniecznie musi odnosić się do wszystkich serwowanych tam ryb. Dorsz, mimo że można gozłowić w Bałtyku, w okresie letnim jest dla rybackich kutrów zakazany. Zjemy więc prawdopodobnie mrożonkę. Jeszcze gorzej rzecz się ma z...

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...