• Informacje na temat:

    raki ogony

Przepisy na temat: raki ogony
  • Wieprzowe ogony wędzone na zrębkach olcha, w garnku. Uwędzone ogony wieprzowe świetnie nadają się do zup grochówka, fasolowa, kapuśniak, bigos lub innych potraw gotowanych na wędzonkach.

  • Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce.

  • W poszukiwaniu tradycyjnych polskich smaków natrafiłem na przepis w książce Pani Lucyny Ćwierczakiewicz pt."365 obiadów" na zupę rakową. Zupa z raków w swego czasu zapewne była daniem dość powszechnym natomiast teraz aspiruje do miana dania wykwintnego i wyszukanego. Jako, że nie udało mi sie dostać raków w całości a jedynie mięso z nich , przepis w oparciu u inspirację wyszedł raczej autorski ale nader wyborny. Sami oceńcie bo warto !!

  • Aby mięso,ciasto lub inne rzeczy które robimy się nie kleiły wystarczy zamoczyć dłonie.

  • Wypróbowany przepis na "Mus z buraków na krakersach"

  • Tym razem zrobiłam galaretę z bogato umięśnionych ogonów wieprzowych. Zakupiłam ogony z dużą ilością mięsa przy wycinaniu ich z szynek. Polecam.

  • Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.

  • Bardzo smaczna o niepowtarzalnym smaku.

  • Troche zapomniana zupa ogonowa. Pycha!

Artykuły na temat: raki ogony
  • Botwinka owszem na zimno

    ...szczęście nikt na raki nie mówił "szyjki". Kto w ogóle dał rakom taką koszmarną nazwę? Zawsze były to albo po prostu "raki" albo ewentualnie "ogony rakowe" ale skąd ktoś wytrzasnął te nieszczęsne "szyjki"?  Tak czy inaczej raki w chłodniku są czymś cudownym, bo poza rodzinną zabawą w ich obieranie nadają zupie wykwintny smak i wygląd. Do tego delikatna, pokrojona w plastry pieczeń cielęca, podawana...

  • Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie? Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki. Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w...

  • ...-*- Nie spuszczaj z oczu tego kierunku świata, który zawsze staje po stronie wschodzącego słońca. Wystarczy niewiele ponad dziesięć minut spokojnego spaceru, z twarzą zwróconą ku rozpraszającemu się światłu, żeby się tu znaleźć. Jeśli towarzyszy mi Rysia, suczka, zazwyczaj docieramy tu, zanim przeczytam jeden z wierszy Julii Hartwig. Nie są długie. Jedynie myśli po nich mają ogony i snują się po...

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Święta w Europie

    ...wrzeć, włóż pokrojone w grube talarki cebule i gotuj, aż ryby będą miękkie. Bulion przecedź przez gęste sitko. Głowy i ogony wyrzuć, pozostałe kawałki odłóż. Garnek z bulionem podgrzewaj na małym...

  • Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma...

  • Kobieta nielegalna

    ...udawało mi się zmusić ją do wysiłku fizycznego. Brała wtedy rakietę i wybiegała pograć w tenisa na kortach u Bartka, szkolnego kolegi, który mieszkał w zasobnej willi na skraju Parku Uzdrowiskowego(...) awantura w domu, Miśka obwinia męża i córkę, to przez nich znosi tortury psychiczne, a w teatrze notorycznie pomijają ją w obsadzaniu ról, gra już tylko ogony, bo straciła werwę życiową i porusza się...

  • W ostatnim czasie ogromną popularność zyskała informacja, jakoby dojrzałe banany, na których skórce pojawiły się ciemne plamki, mogły wyleczyć raka. Niestety, informacja ta jest nieprawdziwa. Fot. 123RF/Picsel To naturalne, że banany wraz z upływem czasu zaczynają ciemnieć i nabierać niezbyt apetycznego wyglądu. Bardzo dużo osób tylko na tej podstawie ocenia ich przydatność do spożycia i wyrzuca owoce tuż po tym, jak na ich skórce pojawiły się pierwsze przebarwienia i plamki. To wielki błąd!...

  • Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele. Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich...

  • Co jeść, by uchronić się przed rakiem? Czy odpowiednią dietą można się z niego wyleczyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w książce, którą możesz wygrać w naszym konkursie. Jak sobie pomóc, gdy choroba już nas dotknie? Autorki odpowiadają na te pytania na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają „w pigułce" wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych...