• Informacje na temat:

    racuszki z mąką

Przepisy na temat: racuszki z mąką
  • Racuszki z jabłkami

    ...  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli Przygotowanie: 1. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Powstałą masę łączymy z otrębami, mąką(...) pudrem.   Na racuszki zapraszają przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. Materiał prasowy "Doceń polskie".

  • Dzisiaj podrzucam Wam przepis na racuszki z dodatkiem mąki kokosowej i żurawiny. Smakują obłędnie. Są puszyste, lekkie, słodkie i z lekką nutą kokosa.

  • Racuszki z jabłkami

    Składniki: - 0,5 kg jabłek, - 200 ml śmietanki kremówki, - 3 łyżki cukru, - 250 ml mleka, - 3 jajka, - 1 szklanka mąki, - szczypta soli, - olej Przygotowanie: Mleko zmiksować z żółtkami jajek, mąką, solą i cukrem. Dodać ubite białka delikatnie mieszając. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Masę połączyć z jabłkami. Olej rozgrzać na patelni, porcjami nakładać ciasto...

  • Na udany obiad

  • Racuszki ziemniaczane

    Danie z gotowanych ziemniaków.

  • Sprawdzony przepis na "Racuszki z makiem"

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

  • Szybkie i smaczne placuszki na przekąskę.

  • Poffertjes - holenderski przysmak nawet dla cukrzyka

    ...- w jednej ze swoich książek poświęconej diecie diabetyków poleca im poffertjes, czyli holenderskie racuszki. "To popularna w Holandii słodkość sprzedawana na ulicznych straganach. Sprzedawcy smażą je na(...), proszek do pieczenia i sól, a następnie znowu mieszamy. "Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do miski z mąką, wbij jajko, zamieszaj i wsyp żurawinę. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż...

  • Sprawdzony przepis na "Selerowe racuszki"

Artykuły na temat: racuszki z mąką
  • Racuchy i racuszki

    Racuszki drożdżowe Składniki: 2 szklanki mąki, 1 1/4szklanki mleka, 3 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 80 g szklanki cukru, 2 dag. drożdży, szczypta soli, 1 słoik dowolnych powideł, olej do(...) niej utarte jajka, drożdże z mlekiem i roztopione, ale nie gorące mleko. Dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, podawać...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Serek dokladnie mieszamy z mąką i jajkiem, Na rozgrzany olej nakładamy łyżką małe placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Omlety, placki, racuszki

    ...szczypty soli. Dalej ubijając, dosyp cukier. Następnie pianę połącz z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozgrzej masło, rozprowadź je po powierzchni patelni. Wylej całe ciasto(...) dag rukoli • główka sałaty masłowej • 4 pomidory • 20 dag twarożku wiejskiego • 5 łyżeczek oleju • łyżka białego octu. Jajka zmiksuj z mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 10 minut, by...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Pancakes z twarogiem, suszonymi morelami i rodzynkami

    Pyszne racuszki z sera idealnie sprawdzą się jako danie główne lub podwieczorek.

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Placuszki serowe z owocami

    Ser zmielić. Jajka wymieszać ze szczyptą soli, śmietaną, cukrem i mąką, dodać ser, dobrze wymieszać, najlepiej mikserem, dodać rodzynki, wymieszać. Smażyć...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...