• Informacje na temat:

    racuszki z jabłkami z drożdżami

Przepisy na temat: racuszki z jabłkami z drożdżami
Artykuły na temat: racuszki z jabłkami z drożdżami
  • Racuszki z jabłkami

    ...i zacznie odchodzić od dłoni, potem przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Do ciasta dodać jabłka, znów wymieszać. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gotowe racuszki posypać...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Placuszki, racuszki

    ... Racuszki ziemniaczane na drożdżach z sosem śmietanowym Składniki: 200 ml mleka 20 g drożdży 250 g ziemniaków 250 g mąki 1 łyżeczka cukru Sól 2 jaja 1 cebula 125 g korniszonów(...) pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić, najlepiej ręcznie. Odstawić na 50 minut. Cebulę pokroić...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...

  • Racuchy i racuszki

    ...z powidłami. Racuszki z jabłkami Składniki na 5 porcji: 0,5 kg jabłek, 200 ml śmietanki tortowej, cukier puder, 250 ml mleka, 3 jajka, 1 szklanka mąki - szczypta soli, łyżeczka cukru, olej do smażenia(...)Racuszki drożdżowe Składniki: 2 szklanki mąki, 1 1/4szklanki mleka, 3 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 80 g szklanki cukru, 2 dag. drożdży, szczypta soli, 1 słoik dowolnych powideł, olej do...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Słodkie co nieco

    ...rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuszki się przypalą z zewnątrz, a w środku będą surowe. Racuchy układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć(...) minut Porcja: 250 kalorii Z jabłkami i twarożkiem Składniki na 20 sztuk: 4 jajka, 18 dag mąki, 1 kg kwaśnych jabłek, 20 dag sera białego (najlepiej dwukrotnie mielonego), łyżka miodu, łyżka...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...