• Informacje na temat:

    racuszki z jablkami pieczone

Przepisy na temat: racuszki z jablkami pieczone
Artykuły na temat: racuszki z jablkami pieczone
  • Placuszki, racuszki

    ... Racuszki ziemniaczane na drożdżach z sosem śmietanowym Składniki: 200 ml mleka 20 g drożdży 250 g ziemniaków 250 g mąki 1 łyżeczka cukru Sól 2 jaja 1 cebula 125 g korniszonów(...) Racuszki jabłkowe na maślance Składniki: 60-75 g masła 2 jabłka 2-3 łyżki soku z cytryny 2 jajka 30 g cukru Szczypta soli 0,25 l maślanki...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Księga smaków: Dynia

    ...i smażymy. Zrobisz z niej wyśmienitą zupę krem, racuszki, farsz do pierogów, a nawet ciasto. Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy C, D, B, PP, kwas foliowy, żelazo i sporo beta-karotenu. Placuszki z dyni(...) na gładko. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi pestkami dyni. Palce lizać! Mus z dyni i z jabłek Idealny do pieczonego drobiu . 4 twarde...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jarskie placuszki

    .... Mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładziemy porcje ciasta, lekko spłaszczamy łyżką. Racuszki smażymy na rumiano z obydwu stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pozostałe...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Czas zacząć dyniowe szaleństwo!

    .... Racuszki z dyni Składniki: 2 szklanki rozgotowanej dyni, 2 jajka, 2 szkl. mąki, - 0.5 l kefiru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, można dodać 2 kwaśne jabłka, olej do smażenia. Dynie obrać ze(...) kolor (ok. 10-15 minut). Wszystkie składniki farszu, oprócz mleka, zmiksować na puszystą masę. Wlać mleko i jeszcze ubijać chwilę. Farsz wylać na podpieczone ciasto i wstawić do gorącego piekarnika...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Obiad dyniowy

    ...żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C. Udekorować listkami melisy. Racuszki dyniowo-jabłkowe Składniki na 4 porcje: 2 szklanki...

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...