• Informacje na temat:

    racuszki drożdżowe łyżką kładzione

Przepisy na temat: racuszki drożdżowe łyżką kładzione
  • Poffertjes - holenderski przysmak nawet dla cukrzyka

    Dorota Drozd - pielęgniarka diabetologiczna, członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych - w jednej ze swoich książek poświęconej diecie diabetyków poleca im poffertjes, czyli holenderskie racuszki. "To popularna w Holandii słodkość sprzedawana na ulicznych straganach. Sprzedawcy smażą je na...

  • Mało składników + prosty przepis = pyszne pączki

  • Przepis na te pączki znalazłam w gazecie,troszkę go zmieniłam,zamiast rodzynek dodałam zurawinę.Pączki są chrupiące i bardzo smaczne.

  • Puchate, tłuściutkie placuszki, smakują jak pączki. Najlepsze na gorąco z cukrem pudrem!

  • Smaczny pomysł na "Racuszki drożdżowe"

  • Bardzo smaczne :)

  • Smaczne racuszki na śniadanie.

  • Pyszne racuszki drożdżowe na twarogu- przekąska, deser lub słodkie śniadanie :)

  • Bardzo smaczne racuszki z jabłkami, idealne na poranne śniadanie.

  • Jak w domu przygotować fantastyczne kluski kładzione - sprawdzony przepis krok po kroku. Znam sposób na prosty i szybki obiad. Zajrzyj do przepisu, z którego wszystkiego się dowiesz! :) Z gulaszem, z mięsem i sosem lub okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem. Polecam pięknie :)

Artykuły na temat: racuszki drożdżowe łyżką kładzione
  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Co dają nam dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie? Zobaczmy! Już dwie łyżki oliwy poprawiły wyniki badanych.     Fot. 123RF.COM/PICSEL Według badań (1), dwie łyżki oliwy z oliwek dziennie korzystnie wpływa na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano niemal 200 ochotników, a po 3 tygodniach stosowania stwierdzono korzystne zmiany w składzie krwi. Poziom markerów stresu oksydacyjnego się obniżył, zmniejszył się poziom trójglicerydów, a stosunek cholesterolu HDL...

  • Zarówno w kościele katolickim jak i prawosławnym, Boże Narodzenie to czas spędzany w gronie najbliższych, skupiający się na modlitwie, spokoju, a także radości. Towarzyszą temu bogata oprawa liturgiczna oraz obrzędowa a także tradycja przygotowania smakołyków specjalnie na tę okazję. Fot. 123RF/Picsel W związku z wydarzeniami z XI wieku, podczas tzw. schizmy wielkiej wschodniej, nastąpił rozłam w chrześcijaństwie na Kościół wschodni i zachodni. W Kościele wschodnim, czyli prawosławnym,...

  • Książka zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej. Znajdują się w niej przepisy na różnorodne dania, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. Kompendium wzbogacono o poradnik przygotowania przepisów krok po kroku, więc publikacja jest świetną pomocą dla tych, którzy oprócz receptur chcą poznać sposoby wykonania smacznych dań. W książce pokazano też główne składniki poszczególnych potraw, szczególny...

  • Książka zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej. Znajdują się w niej przepisy na różnorodne dania, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. Książka to oryginalny pomysł wydawnictwa FOOD Editore od którego kupiliśmy prawa. Książka ta to prawdziwa instytucja na rynku włoskim, wznawiana wielokrotnie zawsze pod tym tytułem. Łyżka została przez nich wybrana jako symbol domowej kuchni, podczas gdy...