• Informacje na temat:

    rabarbar z miodem

Przepisy na temat: rabarbar z miodem
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.

  • Pieczona owsianka z rabarbarem

    Pyszne śniadanie z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim...

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem

    ...kolor.   2. Jesteś na półmetku... Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.   3. To już prawie meta! Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami...

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Roladki wieprzowe z rabarbarem

    Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

  • Wiosenne przysmaki

    Z truskawkami i rabarbarem.

  • Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

Artykuły na temat: rabarbar z miodem
  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    ...ostrych smaków można zostawić pestki). 9. Umyć rabarbar, usunąć łyko i drobno pokroić. 10. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać chili i smażyć 1 min, a następnie rabarbar i smażyć dalsze 4-5 min. Dolać odrobinę wody oraz ocet i dusić przez 30 min, aż wszystko się rozgotuje. Doprawić miodem, solą i pieprzem. Ewentualnie podgrzewać jeszcze przez 5 min, do odparowania nadmiaru płynu. 11. Boczek...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Idealna polędwiczka z grilla

    Przygotowanie: Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, wysmaruj oliwą i odłóż do zamarynowania na całą noc w lodówce. Mięso ułóż na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i połóż na ruszcie na kolejne 10 minut. Otwórz polędwiczkę i odłóż na 4 minuty, aby odpoczęła. Zlej sok z folii. Rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki, włóż do rondelka, wlej...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Śniadanie na trawie

    .... Na świeżym powietrzu chrupiące spring rolls, niespiesznie popijane domową rabarbarową lemoniadą, smakują wyśmienicie, najprostsze babeczki są najlepszym deserem na świecie. Pod kwitnącą jabłonią czas płynie wolniej, lektura bardziej wciąga, szum wiatru jest najpiękniejszą muzyką. Menu Rabarbarowa lemoniada z imbirem Jedna porcja: 1,5 zł Spring rolls ze szparagami Jedna porcja: 3,5 zł Bhan mi...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i...

Wideo na temat: rabarbar z miodem
  • Świeża i zdrowa kuchnia sezonowa. Jakie potrawy przygotował Julian Karewicz?

    Kucharz i grill master Julian Karewicz przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ciekawymi połączeniami różnych składników. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: podwędzany twaróg z solanki z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku, a także rabarbar pod kruszonką