• Informacje na temat:

    rabarbar z miodem

Przepisy na temat: rabarbar z miodem
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.

  • Pieczona owsianka z rabarbarem

    Pyszne śniadanie z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim...

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem

    ...kolor.   2. Jesteś na półmetku... Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.   3. To już prawie meta! Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami...

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Roladki wieprzowe z rabarbarem

    Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

  • Wiosenne przysmaki

    Z truskawkami i rabarbarem.

  • Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

Artykuły na temat: rabarbar z miodem
  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    ...ostrych smaków można zostawić pestki). 9. Umyć rabarbar, usunąć łyko i drobno pokroić. 10. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać chili i smażyć 1 min, a następnie rabarbar i smażyć dalsze 4-5 min. Dolać odrobinę wody oraz ocet i dusić przez 30 min, aż wszystko się rozgotuje. Doprawić miodem, solą i pieprzem. Ewentualnie podgrzewać jeszcze przez 5 min, do odparowania nadmiaru płynu. 11. Boczek...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Idealna polędwiczka z grilla

    Przygotowanie: Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, wysmaruj oliwą i odłóż do zamarynowania na całą noc w lodówce. Mięso ułóż na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 8 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i połóż na ruszcie na kolejne 10 minut. Otwórz polędwiczkę i odłóż na 4 minuty, aby odpoczęła. Zlej sok z folii. Rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki, włóż do rondelka, wlej...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Idealnie grillowane

    Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, wysmaruj oliwą i odłóż do zamarynowania na całą noc w lodówce.  Mięso ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 8 minut. Następnie zawiń je w folię aluminiową i połóż na grillu na kolejne 10 minut. Otwórz polędwiczkę i odłóż na 4 minuty, aby odpoczęła. Zlej sok z folii. l Rabarbar pokrój na centymetrowe kawałki, włóż do rondelka, wlej odłożony sok...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

Wideo na temat: rabarbar z miodem
  • Świeża i zdrowa kuchnia sezonowa. Jakie potrawy przygotował Julian Karewicz?

    Kucharz i grill master Julian Karewicz przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z ciekawymi połączeniami różnych składników. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: podwędzany twaróg z solanki z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku, a także rabarbar pod kruszonką