• Informacje na temat:

    rabarbar z kisielem

Przepisy na temat: rabarbar z kisielem
  • ​Tort z rabarbarem i panna cottą

    Składniki: 3 jajka 200 g cukru Szczypta soli 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka skrobi Laska wanilii 700(...) do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Jedną łodygę rabarbaru pokroić na 5 cm kawałki, które następnie pokroić wzdłuż. Resztę pokroić na 1 cm kawałki...

  • Andrut z kisielem

  • Ciasto rabarbarowe z cytrynową pianką

    Co najbardziej lubimy wiosną? Pierwsze sezonowe desery. Nadchodzi czas na orzeźwiające ciasto z rabarbarem, pyszne i nie za słodkie. Świeże jak majowa zieleń.

  • dopóki mam jabłka prażone z słoikach to je używam, później robię jak w przepisie :))

  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe Składniki na 12 kawałków: - 350 g rabarbaru, - 1 łyżka+150 g cukru, - 150 g twarożku, - 6 łyżek mleka, - 6 łyżek oleju, - opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - 300 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 2-3 banany, - 250 g śmietany, - 4 jajka, - cukier puder, Tłuszcz do formy Przygotowanie: Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, zmieszać...

  • Ciasto idealnie na weekend. Jest słodka i krucha. Podana z bitą śmietaną i lodami stanowi dla mnie deser IDEALNY. :D

  • Deser z rababarem i truskawkami

    Składniki na 4 porcje: - 400 g rabarbaru, - pół opakowania czerwonego kisielu, - 175 g cukru, - 250 g truskawek, - 35 g masła, - 25 g mąki, - 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych, - 25 g miodu, - 200 g śmietany, - opakowanie cukru waniliowego, - 250 g serka mascarpone, - 5 łyżek likieru jajecznego Przygotowanie: Rabarbar pociąć na kawałki po ok. 1 cm długości. Kisiel, 50 g cukru...

  • To najlepsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Palce lizać.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ...można ewentualnie nakryć od góry folią aluminiową. Dekorować bazylią i tymiankiem. Podawać z sosem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal Torciki rabarbarowe(...), - 200 g mrożonego rabarbaru, - 4 gałki lodów waniliowych, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Natłuścić 4 wgłębienia w foremce do muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty (10x 10 cm) i umieścić...

  • smaczne ciasto

Artykuły na temat: rabarbar z kisielem
  • Dobrana para: Jogurt i rabarbar

    ...z cukrem waniliowym. Masę nałożyć na czekoladowy spód. Dekorować kisielem rabarbarowym. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.   Rolada jogurtowo-rabarbarowa Składniki: 500 g rabarbaru 150(...)Sezon na rabarbar w pełni i warto go wykorzystać. Ponieważ wkrótce nadejdzie też czas letnich sukienek odsłaniających sporo ciała, najlepiej wybrać desery, które nie zagrażają naszej sylwetce...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Rabarbar pod różową bezą

    ...na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę. Rabarbar obrać, pokroić i położyć na surowym cieście. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać kisiel w proszku i wymieszać. Powstałą masę wylać na rabarbar. Bezę obsypać rozdrobnioną drugą częścią ciasta. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    ...do niego mąkę z wodą. Mieszaj chwilę energicznie, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną. Farsz do pierogów z rabarbarem 500 g rabarbaru cukier do posypania 1. Rabarbar obierz, pokrój w kostkę, posyp cukrem i odstaw na 30 minut, żeby puścił sok. Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkiem miodu. Ciasto pierogowe na maśle , Ciasto...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...