• Informacje na temat:

    rabarbar z galaretką

Przepisy na temat: rabarbar z galaretką
  • Wiosenne przysmaki

    Z truskawkami i rabarbarem.

  • ciasto jest bardzo delikatne, aromatyczne, kwaskowato-słodkie..........SMACZNEGO!!!

  • Mus jogurtowy z sosem truskawkowo-rabarbarowym

    ...rabarbaru, - 30 dag truskawek, - 3 łyżki cukru, - 3 łyżki galaretki truskawkowej Przygotowanie: Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i sokiem z połowy(...), wstawić do lodówki na min. 2 h. W tym czasie przygotować sos. Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić na plasterki. Rabarbar oczyścić i pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, wsypać cukier, suchą...

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

  • Przepis wart wypróbowania: "Rabarbar w zeszklonych łódeczkach"

  • Przepis wart wypróbowania: "Rabarbarowe z galaretką"

  • Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

  • Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :) Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma...

Artykuły na temat: rabarbar z galaretką
  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Zjadła najwięcej mała Lela. Kruche spody, na nie położona zielona kostka z rabarbaru. A zrobiłam ją tak: rozgotowałam rabarbar, do owego wywaru dodałam:...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Gofry gryź!

    ...z ognia. Dodaj ocet i chorizo, dopraw solą i pieprzem. Gofry podawaj z fasolą, chorizo i gorącymi jajkami w koszulkach. Żytnie gofry z pasztetem, galaretką z porto i korniszonami  (na 12 gofrów) Czas(...) białka ze szczyptą soli. Połącz z żółtkami, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę posmarowaną masłem, piecz gofry po 4-5 minut. Podawaj gorące z pasztetem, galaretką, sałatą...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Sezonowe hity odchudzające

    ...koktajli. Rabarbar Sprzyja szczupłej sylwetce, bo jest niskokaloryczny - 100 g rabarbaru to tylko 16 kcal. Ma też sporo błonnika, dzięki czemu zmniejsza łaknienie oraz skutecznie wspomaga przemianę materii. Przekąska z rabarbarem podziała jak naturalny lek, gdy cierpimy na zaparcia lub wzdęciach. Dodatkowo warzywo ma właściwości odtruwające organizm, a w dużych ilościach także przeczyszczające...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Na słodko czy na ostro?

    ...dania obiadowe na słodko, np. pyszne knedle, pierogi czy zapiekankę bazującą na ryżu lub kaszy jaglanej. W przetworach truskawki lubią towarzystwo rabarbaru i agrestu. Słodkich wariacji z truskawkami...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...