• Informacje na temat:

    rabarbar z budyniem

Przepisy na temat: rabarbar z budyniem
  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    ...masło. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.  2. Obłożenie: rabarbar oczyść, pokrój na kawałki. Gotuj je ok. 5 minut w soku jabłkowym. Odcedź, wystudź. Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Kruszonka: zagnieć składniki. Z ciasta uformuj placuszki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż porcję budyniu i rabarbaru. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz ok. 25

  • Sezon rabarbarowy rozpoczęty,przynajmniej u mnie . Zawsze wiosną chociaż jeden raz można upiec takie ciasto.

  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe Składniki na 12 kawałków: - 350 g rabarbaru, - 1 łyżka+150 g cukru, - 150 g twarożku, - 6 łyżek mleka, - 6 łyżek oleju, - opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - 300 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 2-3 banany, - 250 g śmietany, - 4 jajka, - cukier puder, Tłuszcz do formy Przygotowanie: Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, zmieszać...

  • Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, rabarbar się już pokazał, czemu nie skorzystać

  • Rabarbarowy sernik

    ...°C. 2 Rabarbar pokrój, wymieszaj z cukrem. Twaróg utrzyj z masłem, cukrem, żółtkami, budyniem, olejkiem. Białka ubij, dodaj. Dodaj rabarbar i białka, wymieszaj, wylej na spód, piecz 50 minut w 160˚C.(...)Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 15 dag masła 2 żółtka 6 dag cukru pudru Masa: 50 dag rabarbaru 2 łyżki cukru 80 dag twarogu sernikowego 25 dag cukru pudru 4 żółtka...

  • Proste ciasto z rabarbarem

  • Z kruszonką

    ...o smaku waniliowym (20 g) cukier waniliowy (opakowanie) szczypta soli. Dodatkowo:  700 g oczyszczonego rabarbaru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na(...) i lśniąca. Wtedy wsyp budyń, wymieszaj. Rabarbar pokrój na kawałki (2-3 cm) i posyp cynamonem, wymieszaj.3. Większą część ciasta rozłóż na blasze (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułóż...

  • Klasyczne połączenie ciasta drożdżowego, budyniu i kwaskowatego rabarbaru jest doskonałe !

  • Tarta owocowa

    Składniki: 200 g mąki 120 g masła 30 g drobnego cukru 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g rabarbaru 400 g truskawek 3 łyżki cukru budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżki cukru cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokrój w 2-cm kostkę, obsyp cukrem i odstaw, aby puścił sok. Po tym czasie odsącz na sicie. Gotuj go około 20 minut na małym ogniu, aż większość wody odparuje...

  • Coś w sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Rogale z budyniem i rabarbarem.

Artykuły na temat: rabarbar z budyniem
  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Muffiny z rabarbarem

    Nagrzej piekarnik do 200˚C. Rabarbar umyj, odetnij końce. Pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.  Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw.  Przygotuj krem. Zrób budyń...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Kruchy placek z rabarbarem

    Wiosenne ciasto, któremu rabarbar nadaje charakterystycznego smaku. Smak dzieciństwa.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Pudding marcepanowy z rabarbarem

    ...1. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy 380 ml soku żurawinowego, dodajemy 5 łyżek cukru, cukier waniliowy i gotujemy 2-3 minuty. Budyń rozpuszczamy w 20 ml soku i wlewamy do rabarbaru. Gotujemy i studzimy. 2. Ryż płuczemy w wodzie. Mleko zagotowujemy z trzema łyżkami śmietany, dodajemy ryż, cukier waniliowy, cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 35 minut, co jakiś...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Pyszny deser z rabarbarem

    Pokrojony rabarbar gotować 5 minut w soku jabłkowym. Dodać cukier. Budyń zmieszać z 3 łyżkami wody, dodać do rabarbaru, zagotować, caly czas mieszając....

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...