• Informacje na temat:

    rabarbar w słoikach

Przepisy na temat: rabarbar w słoikach
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Bardzo proste ale za to bardzo pyszne zatrzymanie smaku lata uwięzionego w leśnych jagodach. Mnie zawsze kojarzą się z kaszą manną i pod tym kątem je zrobiłem.

  • Rabarbarowy dżem pełny witamin

    Rabarbar "na surowo" lubią tylko smakosze. Jednak w cieście, z cukrem albo w formie przetworów smakuje niemal wszystkim. Rabarbarowy dżem jest nie tylko pyszny, ale też stanowi cenne źródło witaminy C.

  • Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....

  • Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Sprawdzony przepis na "Golonka w słoikach"

  • Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

Artykuły na temat: rabarbar w słoikach
  • "Słoiki" jadą do domu

    ...na dom i kawiarnię, o której marzy, zarobi tylko poza B. Postanowiła, że w Warszawie pozostanie sobą. Przyniosła do biura własnej roboty ciasto z rabarbarem. "Grasz przed szefową idealną panią...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Gofry gryź!

    .... Gofry z rabarbarem i orzechowym sosem (na 8-10 gofrów) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: 3 Na gofry: 300 g mąki pszennej, 200 g brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonego(...) śmietanki kremówki, ziarna z 1 strączka wanilii, 7 żółtek, 165 g drobnego cukru, 25 g mąki pszennej, 25 g mąki kukurydzianej, 300 ml crème fraîche Do podania: 400 g rabarbaru pokrojonego na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Przepis na życie

    ...wpadam na bazar. Patrzę na bób i myślę: „zrobię moją wersję humusu”. Widzę rabarbar i od razu kojarzę go pod skorupką ze zwykłego kogla-mogla. Czuję na podniebieniu ten smak. Mam niemal gęsią skórkę...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...