• Informacje na temat:

    rabarbar placek

Przepisy na temat: rabarbar placek
  • Placek z rabarbarem

    Sposób przygotowania Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. W miseczce wymieszaj mąkę z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodaj proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej miseczce(...) upieczeniu może zrobić się gumowate i niesmaczne). Do ciasta dodaj rabarbar. Przemieszaj całość łyżką. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do...

  • Placek rabarbarowy

    Sposób przygotowania Z 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 cukru waniliowego, 2/3 szkl. cukru oraz 2/3 kostki masła zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałeczki(...) spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim rabarbar. Białka ubij z sokiem cytrynowym i pozostałym cukrem. Bezę wyłóż na rabarbar. Wierzch posyp kruszonką. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do temperatury 180ºC...

  • Po prostu - pyszne!

  • Placek biszkoptowy

    Składniki na 10-12 porcji: 500 g rabarbaru 200 g cukru 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 150 ml oleju opakowanie cukru waniliowego 1. Rabarbar oczyść, obierz i jeśli chcesz(...). 2. Następnie dodaj żółtka oraz powoli mąkę, delikatnie wymieszaj i dodaj olej. Ciasto przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim połóż rabarbar (możesz dodatkowo oprószyć go cukrem drobnym...

  • Pyszne ciasto z kremową masą przykryte delikatną bezą. Jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam.

  • Tarta francuska z rabarbarem

    Składniki: Ciasto: 50 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki krupczatki pół łyżeczki soli łyżeczka octu jajko niecała szklanka zimnej wody Wierzch: 50 dag rabarbaru 25(...), zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, połóż na talerzyku, wstaw do lodówki na dwie godziny. 2 Masło utrzyj, uformuj z niego placek grubości ok. 2 cm. Włóż go między dwie folie, rozwałkuj. Odłóż do...

  • Z racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Pierwszy raz piekłam z nim ciasto ,ale na pewno nie ostatni Kwaśno-słodki smak z lekką cytrynową nutą... Idealny wypiek na wiosenno-letni podwieczorek, na piknik, czy grila ! Koniecznie spróbujcie !

  • Można dodać do tego ciasta dowolne owoce.

  • Sprawdzony przepis na "Placek z rabarbarem"

Artykuły na temat: rabarbar placek
  • Kruchy placek z rabarbarem

    Wiosenne ciasto, któremu rabarbar nadaje charakterystycznego smaku. Smak dzieciństwa.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Szybki placek z rabarbarem

    Rabarbar przechowuj w lodówce do 5 dni - umyty i zawinięty w papier.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Rabarbar

    Minitarty Składniki na ok. 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łodygi rabarbaru, 350 ml + 1 łyżka mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 4 łyżki posiekanych pistacji. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 200 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru oraz masło. Zagotuj. Do 150 ml mleka dodaj proszek budyniowy...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Pomysł na rabarbar

    ...wątpienia naszą specjalnością i choć coraz rzadziej jemy wiosną pyszne knedle z rabarbarem, to w wielu polskich domach nadal na wiosnę króluje rabarbarowy placek. Zajadają się nim również Niemcy, choć(...)W środku odnalazłam pokrojony w słupki rabarbar otoczony grudkami cukru. Moje zdziwienie było niczym w porównaniu z szeroko otwartymi oczami towarzyszących mi Hiszpanów, którzy nie tyle zobaczyli...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Wiosenny serowiec z rabarbarem

    Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto z rabarbarem...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...