• Informacje na temat:

    rabarbar olej

Przepisy na temat: rabarbar olej
  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    Na ten smak czekamy cały rok: rabarbar. Można z niego robić nie tylko kompoty i ciasta, ale także dżemy i muffinki. Kto spróbuje smaku rabarbarowych muffinek, będzie chciał powtarzać ten deser jak najczęściej.

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

  • Muffinki nadziane rabarbarem

    Składniki: 30 dag rabarbaru, 10 dag białej czekolady, 35 dag mąki, 1 proszek do pieczenia, szczypta soli, 7,5 dag cukru, 2 jajka, 200 ml mleka, 100 ml oleju, papierowe foremki do muffinek.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rabarbar w słonym cieście"

  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe Składniki na 12 kawałków: - 350 g rabarbaru, - 1 łyżka+150 g cukru, - 150 g twarożku, - 6 łyżek mleka, - 6 łyżek oleju, - opakowanie cukru waniliowego(...) sztuk: - 300 g rabarbaru, - 100 g białej czekolady, - 350 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - szczypta soli, - 75 g cukru, - 2 jajka, - 200 ml mleka, - 100 ml oleju Przygotowanie: Z czekolady...

  • Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.

  • Placek biszkoptowy

    Składniki na 10-12 porcji: 500 g rabarbaru 200 g cukru 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 150 ml oleju opakowanie cukru waniliowego 1. Rabarbar oczyść, obierz i jeśli chcesz(...). 2. Następnie dodaj żółtka oraz powoli mąkę, delikatnie wymieszaj i dodaj olej. Ciasto przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nim połóż rabarbar (możesz dodatkowo oprószyć go cukrem drobnym...

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

Artykuły na temat: rabarbar olej
  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Dobrana para: Jogurt i rabarbar

    ..., listki melisy, cukier puder olej do formy Przygotowanie: Rabarbar pokroić na kawałki, zmieszać z cukrem żelującym i odstawić na pół godziny. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż(...)Sezon na rabarbar w pełni i warto go wykorzystać. Ponieważ wkrótce nadejdzie też czas letnich sukienek odsłaniających sporo ciała, najlepiej wybrać desery, które nie zagrażają naszej sylwetce...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Smaki dzieciństwa

    Gdy cytrusy były rzadkością, królował swojski rabarbar. Pojawiał się już w maju i zapowiadał nadejście lata.

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    Przygotowanie 1. Umyć boczek, osuszyć i ponacinać skórę w kosteczkę. 2. Obrać czosnek i rozetrzeć z niewielką ilością soli na pastę. 3. Gałązki rozmarynu (zostawić 2-3 na później) zalać olejem i podgrzewać przez 3-4 min, aby wydobyć aromat przyprawy. Odstawić i wyjąć z oleju gałązki. Olej wymieszać z roztartym czosnkiem, papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. 4. Natrzeć boczek olejem...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Na pomoc niedoczynnej tarczycy

    ..., rabarbar, gdyż utrudniają wchłanianie żelaza. Suplementuj witaminę D Wzmacnia odporność oraz gasi stany zapalne. Możesz ją zażywać pod postacią kropli, kapsułek lub pić łyżkę lub dwie tranu dziennie(...) w tygodniu jedz siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy, nasiona konopi, awokado, oliwki, oleje tłoczone na zimno, ryby morskie - to źródła omega-3, a także jodu. Choroba Hashimoto To...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...