• Informacje na temat:

    rabarbar na zimę

Przepisy na temat: rabarbar na zimę
  • Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

    To prawdziwie letni smak: dżem rabarbarowy. Lekko kwaśny, pachnący wspaniale dzięki dodatkowi pomarańczy. Idealny do tostów... zimą, gdy zatęsknimy za latem.

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

  • sezon ogórkowy w pełni , czas więc pomyśleć o zapasach na zimę ....Uwaga -pikantne

  • Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym poście. Tymczasem zapraszam po przepis.

  • Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

  • Na zimne dni zimowe ,gorące danie lata.

Artykuły na temat: rabarbar na zimę
  • Nie łam się w czasie zimy

    ...rekonwalescencji. Związki wchodzące w jej skład upośledzają wchłanianie wapnia. Podobnie jak szpinak, szczaw, rabarbar, mocna kawa czy herbata, nadmiar soli oraz alkohol. Świat i Ludzie 3/2011

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Nowe pomysły na zielony zakątek

    ...w roku pokryć impregnatem. Lepiej też zdjąć podesty na zimę, będą dłużej służyć. Barwne kompozycje Wielogatunkowe, oparte na zasadzie kontrastu, zawsze będą wyglądać znakomicie - obojętnie czy rośliny(...), stokrotki, poziomki, wyzlin, kalanchoe, celozja, goździk brodaty. Ścieżka z liści Co ci będzie potrzebne: liście rabarbaru, cement szybkoschnący, piasek, woda, olej roślinny, folia. 1. Liść posmaruj...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Ziółka wyciągną cię z psychicznego dołka

    ...rynku ziół szwedzkich. Zawierają one m.in. szafran, kurkumę, senes, rabarbar, arcydziegiel i aloes. Zioła mogą posłużyć do przygotowania naparów leczniczych i nalewek alkoholowych. Należy jednak...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Królowa truskawka

    Oczywiście są i inne owoce, cudowne, soczyste, pyszne - maliny, wiśnie, poziomki, jagody, jest słodko-cierpki rabarbar, są pierwsze kwaśne jabłka. Ale wszystko, ta wielka symfonia smaków i zapachów, zaczyna się właśnie od niej. Od truskawki. Przyznaję, że mam do nich słabość. A nawet więcej: ja je kocham. Kto był w mojej warszawskiej restauracji AleGloria, ten wie, jak bardzo. Całe wnętrze jest...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Salatka z Arles i o sezonach w kuchni

    ...z rzodkiewek, ziol, szczawiu, rabarbaru, wiosennych warzyw, swiezych serow, gdyz teraz sa wlasnie najlepsze, jajek bo to ich super sezon! itd, itd... Fajnego dnia!

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...