• Informacje na temat:

    rabarbar-miód-piekarnik

Przepisy na temat: rabarbar-miód-piekarnik
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Miód o wyjątkowych właściwościach, najdroższy na świecie, zwany płynnym złotem - dlaczego jest tak cenny i co ma w sobie, że tak rewelacyjnie wpływa na nasz organizm?

  • Wiosenne przysmaki

    ...dżemem (np. malinowym). 2. Rabarbar oczyść, pokrój. Zagotuj 200 ml wody z 5 dag cukru i grenadiną. Wrzuć rabarbar i gotuj 3 min. Odcedź, połowę rozłóż na dżemie, przykryj ciastem. 3. Galaretkę...

  • Najlepszy domowy chleb to taki, który posiada chrupiącą skórką. Poniżej przedstawiam sprawdzony sposób, jak dodać skórce chrupkości.

  • Biesiada na trawie

    ...masłem i posól. Farsz: chałkę porwij na kawałki i namocz w mleku. Przełóż do malaksera wątróbkę, cielęcinę, masło, odciśniętą z mleka chałkę, posiekaną natkę pietruszki, miód, koniak, żółtka, dopraw(...) wykałaczek. Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw kurczaka, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i nakryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij folię i zwiększ na 10

  • Smaczny pomysł na "Miód rozgrzewający"

  • Roladki wieprzowe z rabarbarem

    Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!

  • Super miodzik na świeży chlebek.

  • Deser z rababarem i truskawkami

    ..., - 200 g śmietany, - opakowanie cukru waniliowego, - 250 g serka mascarpone, - 5 łyżek likieru jajecznego Przygotowanie: Rabarbar pociąć na kawałki po ok. 1 cm długości. Kisiel, 50 g cukru wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. 260 ml wody zagotować, dodać rozrobiony kisiel i rabarbar. Gotować ok. 5 minut. Truskawki poprzekrawać dodać do przestudzonego rabarbaru. Na rożki karmelowe: roztopić 35

  • dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica witamin, doskonały na przeziębienia. Możemy dodawać do herbaty, jeść z chlebem.

Artykuły na temat: rabarbar-miód-piekarnik
  • Gofry gryź!

    ...z cytryny oraz pomarańczy, wino, cynamon. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz rabarbar 20 minut. Ciasto na gofry: oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, cynamonem, sodą(...) i zioła. Całość smaż 2-3 minuty i przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej bulionem, dodaj pomidory i fasolkę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 2,5

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Na rynku znajduje się wiele gatunków miodu, tylko jak wybrać ten właściwy? Jaki miód jest najzdrowszy?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje miodów Miód dzielimy w zależności od tego, z jakiego surowca został wykonany. Wyróżniamy trzy grupy: nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe oraz mieszane. Istnieją także miody syntetyczne. Nie mają jednak korzystnych właściwości zdrowotnych,...

  • Śniadanie na trawie

    .... Stopień trudności: dla początkujących    1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (160 st. C przy termoobiegu). Formę do muffinów wyłóż papilotkami.  2. Wszystkie składniki kruszonki rozetrzyj(...) patyczek będzie suchy. Rabarbarowa lemoniada z imbirem Rabarbar jest najsmaczniejszy właśnie o tej porze roku. Ma wówczas bajecznie różowy kolor. Rabarbarowe eksperymenty rozpocznij od...

  • Promocja i sprzedaż produktów pszczelarskich i sprzętu pszczelarskiego, wystawa „Pszczoły i ludzie”, spotkanie pszczelarzy w Urzędzie Miasta Krakowa i konferencja poświęcona pszczelarstwu w środowisku krakowskim. Fot. 123RF/Picsel To tylko część wydarzeń, które znalazły się w programie „Krakowskiego Miodobrania", czyli Święta Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, które rozpocznie się 30 sierpnia (piątek) i potrwa do 1 września (niedziela). Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Krakowa...

  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Przepis na życie

    ...stop. Gotowanie to dla niej pasja. I przede wszystkim gest miłości. Spiżarnia pęka w szwach. Miód z truflami. Pasta z tamaryndowca. Własne konfitury z pigwy i imbiru z naklejką: Zimowe klimaty do(...) wpadam na bazar. Patrzę na bób i myślę: „zrobię moją wersję humusu”. Widzę rabarbar i od razu kojarzę go pod skorupką ze zwykłego kogla-mogla. Czuję na podniebieniu ten smak. Mam niemal gęsią skórkę...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Miód jest cennym darem natury. Pomaga walczyć z różnymi chorobami, zachować młodość i urodę, a do tego pysznie smakuje. Jednak, aby cieszyć się jego właściwościami, musimy zyskać pewność, iż nie kupujemy podróbek. Fot. 123RF/Picsel Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że jego regularne spożywanie ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Miód zawiera dużo mikroelementów, kwasów organicznych i substancji bakteriobójczych. Jedną z nich jest...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...