• Informacje na temat:

    rabarbar kompot

Przepisy na temat: rabarbar kompot
  • Owoce, na które czekamy

    Sezon na truskawki i rabarbar coraz bliżej!

  • Rabarbar- kto nie pamięta jego smaku z dzieciństwa?

  • Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

    To prawdziwie letni smak: dżem rabarbarowy. Lekko kwaśny, pachnący wspaniale dzięki dodatkowi pomarańczy. Idealny do tostów... zimą, gdy zatęsknimy za latem.

  • Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.

  • Sorbet rabarbarowy

    Składniki: 600 ml kompotu rabarbarowego 300 g cukru Skórka starta z 1 cytryny 1 białko 100 ml soku z cytryny 5000 g truskawek 4 łyżki likieru truskawkowego 4-6 łodyg rabarbaru Przygotowanie: Kompot, cukier i skórkę z cytryny zagotować, ostudzić. Białka ubić. Zimny kompot, pianę i sok z cytryny zmieszać i natychmiast wstawić do zamrażalnika na 90 minut. Zamieszać...

  • Dzban magicznego, różowego eliksiru o słodko-kwaśnym smaku idealny, aby się ochłodzić

  • PRL od kuchni: coś na upał

    ...przylgnęło określenie "gruźliczanka". Kto chciał mógł sobie sam wyprodukować wodę sodową w domu, dzięki syfonom ze specjalnymi nabojami. W domu można było też pić kompot, latem popularny zwłaszcza z rabarbaru, albo przyrządzać oranżadę z proszku. Kupowana za 20, czy 50 groszy torebka oranżady o różnych smakach, zalewana wodą produkowała całkiem znośny napój. Byli też amatorzy oranżady w proszku soute...

  • doskonałe do niedzielnego obiadu

  • Idealny na gorące dni - do picia ale również jako składnik dania

  • Orzeźwiający o niebywałym smaku!

Artykuły na temat: rabarbar kompot
  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Rabarbarem i winem... rozjaśnisz włosy

    W obawie przed odrostami, zamiast po farbę do włosów, warto sięgnąć nie tylko po kosmetyki rozjaśniające włosy, jak np. szampon czy spray. Woda utleniona, rumianek albo... rabarbar i białe wino - oto, czym w naturalny sposób można rozjaśnić barwę włosów.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Czekoladowo-rabarbarowe crumble

    Kompot, jakiś placek i ewentualnie sałatka, tyle zwykle znamy przepisów na rabarbar. Ciekawe połączenie z czekoladą i kruszonką odświeży tę wiosenną nowalijkę.

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Zjadła najwięcej mała Lela. Kruche spody, na nie położona zielona kostka z rabarbaru. A zrobiłam ją tak: rozgotowałam rabarbar, do owego wywaru dodałam:...

  • Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo". Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania...

Wideo na temat: rabarbar kompot
  • Vienio: Byłem strasznym chuliganem mięsnym

    Piotr "Vienio" Więcławski i Adriana Marczewska to autorzy kulinarnego talk show "Ślinotok" w Kuchni+. Tym razem w studiu "Dzień Dobry TVN" przygotowali lekkie, zdrowe i kojarzące się z latem dania, czyli domowe spaghetti, sałatkę z komosy ryżowej i kompot z rabarbarowo-śliwkowo-truskawkowy. Jak wspominają rabarbar z dziecięcych lat? (Źródło: DD TVN/x-news)

  • Idealny słodko-kwaśny deser

    Jeśli rabarbar, to nie tylko w kompocie! Jest źródłem wielu witamin, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak go wykorzystać, by nie wylądował jedynie w garnku? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościła Ola Głębicka. Blogerka kulinarna przedstawiła przepis na pyszny mus rabarbarowy, który swoją kwaskowatością podbije serca wszystkich miłośników deserów. (Źródło: TVP/ x-news)