• Informacje na temat:

    rabarbar kiedy najlepszy

Przepisy na temat: rabarbar kiedy najlepszy
  • Placek rabarbarowy

    Sposób przygotowania Z 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 cukru waniliowego, 2/3 szkl. cukru oraz 2/3 kostki masła zagnieć kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Rabarbar oczyść, pokrój na kawałeczki. Pozostałe masło utrzyj z 1 i 1/3 szkl. cukru oraz z drugim cukrem waniliowym. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od bia- łek. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej żółtka oraz całe...

  • Ile domów, tyle przepisów na bigos - dziś podaję przepis na przepyszną wersję bigosu, który robi się w moim rodzinnym domu. Najlepszy na Święta i Nowy Rok

  • Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo - orzechowa polewa. Ciasto powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało...

  • Pyszny, kremowy tort bez pieczenia. Baza sa herbatniki i krem budyniowy- tylko od nas zalezy, jak duzy bedzie nasz tort (moj byl naprawde duzy, waga ok 3 kg). Zaleta jest to ,ze stosunkowo szybko sie go robi, plus nie trzeba go piec, do tego pieknie sie kroi- wlasciewie ten tort jest bez wad :)

  • Z ciastem niby jest trochę roboty, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Cala sztuka sprowadza się do upieczenia biszkoptów, ubicia śmietanki oraz rozpuszczenia czekolady. Tyle. Nie trzeba się bawić w rozkładanie herbatników, robienie wzorków czy pilnowanie galaretki. Dodatkowo blaszka będzie z pewnością wystarczająca dla jednej rodziny do popołudniowej kawy. Fakt, że ciasto jest obficie nasączone alkoholem i czekoladą potęguje uczucie sytości, poza tym jest to klasycznie wysokie, przekładane...

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar w leciutkiej bezie z twarogiem"

  • Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii i Bożego Narodzenia bez tradycyjnego keksu. Gości na naszym stole w każde Święta, a mistrzynią w jego wykonaniu jest moja Mama, od której mam ten przepis :) Keks z tego przepisu zawsze się udaje, a robimy go od lat. Ilość składników pasuje do foremki 36/12cm, jednak śmiało można podzielić ciasto na pół i upiec keks w dwóch mniejszych keksówkach. Musimy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Serniczek na przyjemne , jesienne popołudnie :) Smakuje każdemu !

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Prosta przekąska, którą można zrobić błyskawicznie, nawet kiedy w zasadzie nic nie ma w domu. Przy swej prostocie urzeka smakiem. Jeśli ktoś będzie się krzywił na sporą dawkę czosnku, to po pierwsze: jedzą wszyscy, więc nikomu nie przeszkadza, a po drugie: to wszak afrodyzjak…

Artykuły na temat: rabarbar kiedy najlepszy
  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    ...do niego mąkę z wodą. Mieszaj chwilę energicznie, aż powstanie kisiel (może być rzadki). Pierogi podawaj polane kisielem i kwaśną śmietaną. Farsz do pierogów z rabarbarem 500 g rabarbaru cukier do posypania 1. Rabarbar obierz, pokrój w kostkę, posyp cukrem i odstaw na 30 minut, żeby puścił sok. Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i dodatkiem miodu. Ciasto pierogowe na maśle , Ciasto...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Zmrożone latem

    ...mrożone, nie ma więc nic prostszego niż zmiksować je z zimnym jogurtem kokosowym i posypać granolą. Lody w takiej formie sprawdzają się szczególnie wtedy, kiedy temperatura za oknem od świtu rośnie(...) zamrożoną skórkę. 2. Obrane owoce zmiksuj z matcha i mlekiem. Podawaj od razu. Rabarbarowo-bzowe tiramisu lodowe Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 30

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    Chyba każda mama słyszała, że szpinak to kopalnia żelaza, a cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Sęk w tym, że to nieprawda. Czas na rozprawienie się z najczęściej powtarzanymi mitami.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Nawodnienie ma znaczenie

    ...potasu i magnezu. Dlatego polecany jest chorującym na serce, w trakcie upałów, po wysiłku fizycznym, kiedy tracimy elektrolity. Najkorzystniej jest pić soki niepasteryzowane, przecierowe lub samodzielnie(...); pomidory, seler naciowy, rabarbar - 94 procent, cukinia - 93 procent; rzodkiewka, arbuz, melon - 92 procent; truskawki - 90 procent; gruszka, jabłko - 85 procent; wiśnie, winogrona, śliwki - 83 procent.

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • W najlepszym świetle

    ..., mówienia smutnej prawdy prosto z mostu. Kiedyś lubiłam popisywać się ciętym językiem, wydawało mi się, że to przejaw bystrości umysłu, dziś wiem, że inteligencja polega na stawianiu sobie granic(...). Pewna swego feministka w fartuszku w kwiaty, piekąca ciasto drożdżowe z rabarbarem i rogaliki z różą to ja. Na barykady nie pójdę, ale do kąta też nie dam się zagonić. Innym kobietom zazdroszczę...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...