• Informacje na temat:

    rabarbar do słoików

Przepisy na temat: rabarbar do słoików
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

  • Rabarbarowy dżem pełny witamin

    Rabarbar "na surowo" lubią tylko smakosze. Jednak w cieście, z cukrem albo w formie przetworów smakuje niemal wszystkim. Rabarbarowy dżem jest nie tylko pyszny, ale też stanowi cenne źródło witaminy C.

  • Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.

  • Pyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min. Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze-polecam gorąco

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

  • Uwielbiam je zimą na kanapki,właśnie wtedy kiedy pomidory nie mają już smaku i coś by się przydała na tą wędlinkę położyć,w mojej wersji lekko pikantne bo dodałam pół ostrej papryki ,ale oczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam

  • Super gotowy produkt na dobry żurek z kiełbasą.

Artykuły na temat: rabarbar do słoików
  • "Słoiki" jadą do domu

    ...pudełko. Nawet bigosu Marta ma dość, ale cieszy się, że mama kupiła pudełka i nie trzeba będzie wkładać słoików między ciuchy. Raz zniszczyła w ten sposób sweter z alpaki. Siostra całuje ją na(...) na dom i kawiarnię, o której marzy, zarobi tylko poza B. Postanowiła, że w Warszawie pozostanie sobą. Przyniosła do biura własnej roboty ciasto z rabarbarem. "Grasz przed szefową idealną panią...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Gofry gryź!

    .... Gofry z rabarbarem i orzechowym sosem (na 8-10 gofrów) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: 3 Na gofry: 300 g mąki pszennej, 200 g brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonego(...) śmietanki kremówki, ziarna z 1 strączka wanilii, 7 żółtek, 165 g drobnego cukru, 25 g mąki pszennej, 25 g mąki kukurydzianej, 300 ml crème fraîche Do podania: 400 g rabarbaru pokrojonego na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Przepis na życie

    ...porę roku – uśmiecha się. W czerwcu pachnie truskawkami. W tym roku zrobiłam 200 słoików konfitur i kompotów. Potem sezon na papierówki. W sierpniu robię pikle: paprykę, ogórki – niekoniecznie(...) wpadam na bazar. Patrzę na bób i myślę: „zrobię moją wersję humusu”. Widzę rabarbar i od razu kojarzę go pod skorupką ze zwykłego kogla-mogla. Czuję na podniebieniu ten smak. Mam niemal gęsią skórkę...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...