• Informacje na temat:

    rabarbar do ciasta drożdżowego

Przepisy na temat: rabarbar do ciasta drożdżowego
  • Deser z rabarbarem

    ..., wystudzone masło i krótko zmiksuj. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny.  2. Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki i podduś z cukrem. Zagnieć ciasto na kruszonkę.  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej część ciasta droż...

  • Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę.

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!

  • Dzisiaj również proponuję Wam ciasto drożdże (identyczne jak w pierogach z pieca z serem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-serem,159465,pelen-brzuszek.html) czy też z kurczakiem (https://smaker.pl/przepis-pierogi-z-piekarnika-z-kurczakiem-curry,159497,pelen-brzuszek.html) tylko tym razem nadzieniem są domowe powidła mojej Mamy. Dzięki temu z dania, które wcześniej było konkretne, powstał nam bardzo przyjemny deser. Z podanych składników wychodzi bardzo wiele pierożków, więc...

  • Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko.

  • Bardzo dobre ciasto drożdżowe , można robić różne drożdżowki, cynamonki

  • zapraszam na bloga

  • Łatwe, zawsze się udają i szybko znikają :) najlepsze są w dniu pieczenia

  • Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowe ślimaczki z drożdżowego ciasta"

  • Przepis wart wypróbowania: "Makowe okulary z ciasta drożdżowego"

Artykuły na temat: rabarbar do ciasta drożdżowego
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    ...tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Wyłóż nim dno oraz boki formy...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Waniliowy sernik na drożdżowym spodzie

    ...ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. 2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości centymetra. Z cytryny ocieramy skórkę. Twaróg mielimy. Żółtka z dwóch jaj oddzielamy od białek, dodajemy do twarogu razem z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, miksujemy. Dosypujemy budynie waniliowe i pokrojony rabarbar, mieszamy...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Czas rabarbaru

    Orzeźwiający smak rabarbaru jest wymarzonym dodatkiem do słodkich wypieków.

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Pomysł na rabarbar

    W środku odnalazłam pokrojony w słupki rabarbar otoczony grudkami cukru. Moje zdziwienie było niczym w porównaniu z szeroko otwartymi oczami towarzyszących mi Hiszpanów, którzy nie tyle zobaczyli rabarbar w rzeczywiście ciekawej formie, co w ogóle po raz pierwszy w życiu zobaczyli rabarbar. Istotnie, nasze poczciwe, kwaśne łodygi nie są specjalnością mieszkańców gorącej Galicji. Są za to bez...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Antosiek... i drozdzowy placek specjalnie na jego imieniny!

    ...i dobrze sie sklada. Upieklam dziecku placek drozdzowy z rabarbarem, truskawkami i malinami, wedlug przemisu M. prosto ze slaskiej kuchni... cudny! Zajadamy wiec. A za chwile Antosiek ma imieninowe(...) wyrosnie zagniesc dosc luzne ciasto i na koniec dodac stopione maslo. Dobrze wyrobic. Odstawic do wyrosniecia. Ja dalam: 1 kg rabarbaru - obrany, pokrojony, zasypany 200 g cukru i lekko, 5 minut...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

Wideo na temat: rabarbar do ciasta drożdżowego