• Informacje na temat:

    rabarbar dietetycznie

Przepisy na temat: rabarbar dietetycznie
Artykuły na temat: rabarbar dietetycznie
  • Sezonowe hity odchudzające

    ...koktajli. Rabarbar Sprzyja szczupłej sylwetce, bo jest niskokaloryczny - 100 g rabarbaru to tylko 16 kcal. Ma też sporo błonnika, dzięki czemu zmniejsza łaknienie oraz skutecznie wspomaga przemianę materii. Przekąska z rabarbarem podziała jak naturalny lek, gdy cierpimy na zaparcia lub wzdęciach. Dodatkowo warzywo ma właściwości odtruwające organizm, a w dużych ilościach także przeczyszczające...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Siedem oznak kamicy nerkowej

    .... Wyklucz z diety pokarmy z kwasem szczawianowym (szczaw, szpinak, rabarbar, buraki, pietruszkę, rzepę, czekoladę, kawę, mocną herbatę, kakao, orzechy). A także bogate w puryny (ich źródłem są podroby...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Dieta bogata w błonnik

    ...rabarbar, boćwina, czy seler zawierają nawet więcej błonnika niż otręby, uważane za najbogatsze jego źródło. - Owoce bogate w błonnik to przede wszystkim: suszone jabłka, śliwki, a także porzeczki czy...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Czy to naprawdę brzuch cię boli?

    ...zmodyfikować dietę, wykluczając z niej pewne pokarmy. Rezygnujemy więc z jedzenia rabarbaru, szczawiu, szpinaku, włoskiej kapusty, czekolady, konserw mięsnych i rybnych, czekolady i kakao, kiszonek...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Luteina - sposób na zdrowie i urodę

    Jest wykorzystywana już od ponad 10 lat w najróżniejszych suplementach dietetycznych. Teraz wkracza w świat kosmetyki. Luteina, żółty barwnik liści, występuje w zielonolistnych warzywach, takich jak kabaczek, szpinak, rabarbar. Jest niezwykle silnym antyoksydantem i jak wykazały badania niezwykle skutecznie utrudnia utlenianie tłuszczów we krwi, a także w oku. Luteina jest znakomitym wymiataczem...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...