• Informacje na temat:

    rabarbar budyn i beza

Przepisy na temat: rabarbar budyn i beza
  • Z kruszonką

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 400 g mąki  120 g cukru 200 g zimnego masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g) cukier waniliowy (opakowanie) szczypta soli. Dodatkowo:  700 g oczyszczonego rabarbaru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na...

  • najlepszy budyn jest domowy

  • Biszkopt z musem rabarbarowym i bezą

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar w leciutkiej bezie z twarogiem"

  • Ha ha, najbardziej w tej bezie uwielbiam to, że każdy, zanim ją spróbuje mówi: "nie, ja tylko mały kawałeczek". A potem...

  • Na wyjątkowe okazje . Zaskocz gości.

  • Szukałam korzeni Bezy Pawłowej i okazało się, że pochodzi ona z Australii. Tort został nazwany na cześć tancerki baletowej Anny Pawłowej. I chociaż autorstwo przypisuje sobie również Nowa Zelandia, wszystko wskazuje na to, że jednak kolebką Tortu Pavlovej jest Australia. Za żadne skarby świata nie skojarzyłabym tego deseru właśnie z tą częścią świata ale w końcu oni chodzą do góry nogami więc można się spodziewać po Kangurach wszystkiego :) W Australii zakochali się moi rodzice. Jest ona...

  • Sezon rabarbarowy rozpoczęty,przynajmniej u mnie . Zawsze wiosną chociaż jeden raz można upiec takie ciasto.

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Klasyczne połączenie ciasta drożdżowego, budyniu i kwaskowatego rabarbaru jest doskonałe !

Artykuły na temat: rabarbar budyn i beza
  • Beza Pavlovej z kremem

    ...godziny. Dzięki temu będzie chrupiąca na zewnątrz, a w środku wilgotna. Wyjmujemy bezę z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. 3. Rabarbar myjemy, drobno kroimy, zasypujemy 50 g cukru, mieszamy. Po 30 minutach odcedzamy z nadmiaru soku. Zagotowujemy sok wiśniowy, dodajemy rabarbar i dusimy 10-15 minut. Łączymy z rozpuszczonym w wodzie budyniem, studzimy. 4. Mascarpone miksujemy z 50 g cukru...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...